avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia de intretinere, obligatiile tertului poprit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia de intretinere, obligatiile tertului poprit

Buna seara.
Am si eu o nelamurire in legatura cu punerea in aplicare a unei hotarari judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care s-a stabilit pensie de intretinere, si anume: este corect ca angajatorul sa retina pensia alimentara la cererea fostului sot/sotie, in conditiile in care la respectiva cerere se ataseaza o copie a sentintei mai sus mentionate ?
Multumesc anticipat.
Mihai Onea
Cel mai recent răspuns: asaofi , utilizator 22:19, 2 Ianuarie 2017
mihaionea a scris:

Am cauta in toate legile si normele de aplicare si niciunde nu am vazut, expresa, obligativitatea fostei sotii sa ceara punerea in aplicare a sentintei prin executor judecatoresc.

Nu există așa ceva, v-ați pierdut vremea degeaba căutând ce nu există în procedura codului civil.
Dacă ați vrut să fiți acoperit și procedural prin lege scrisă, trebuie să înțelegeți că nu există o asemenea prevedere în lege.
`
Nici prin executor judecătoresc nu are dreptul(creditorul) să ceară punerea în aplicare, dacă tata(debitorul) este de bună credință și plătește din mână voluntar cum prevede noua lege din 2013.
La executare silită prin executor se apelează numai în cazurile excepționale când debitorul dă dovadă de rea-credință prin faptul că refuză să-și achite benevol obligația.
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2016
Dapix, utilizator
Multumesc frumosa de lamuriri.
Oricum, dupa toate discutiile avute pe acest forum, am ajuns la concluzia ca legea este cam degeaba.
In aceste cazuri, in care este vorba de viitorul unei natiuni (daca pot spune asa), in speta, de viitorul unui copil, legea artrebui sa fie mai clara. Nu poti pune fosta sotie (care intre noi, fie spus, poate nu cunoaste legea, sau poate fi chiar analfabeta) sa umble de colo-colo pentru a-si cere un drept castigat in instanta. Asta, dupa cum vad eu, se intampla in 90% din cazuri, deoarece fostul sot, desi obligat sa plateasaca acea pensie alimentara, nu o va face.
Parerea mea este ca legea sa fie schimbata.
Cu stima, Mihai Onea
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn,
O sa va surprinda, dar inainte de introducerea noilor coduri civile (oct 2011 si feb 2013), sentintele definitive de pensie puteau fi folosite de mama direct la angajatorul tatalui, angajatorul FIIND OBLIGAT sa vireze cota respectiva la fiecare plata salariala!
Ei bine, dat fiind ca la noile coduri au contribuit si executori judecatoresti, aceasta practica (simpla) s-a subordonat intereselor executorilor. In acest moment ORICE DECIZIE CIVILA NERESPECTATA TRECE OBLIGATORIU PRINTR-UN PROCEDEU DE EXECUTARE SILITA.Contra comisionului aferent, desigur!
In cazul dvoastra, ar fi bine sa obtineti in scris dorinta angajatului dvoastra ca sa virati direct obligatia de pensie. Altfel, angajatul dvoastra va va putea actiona oricand in judecata ptr recuperarea acestor viramente...benevole. Si va si castiga!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot face ca pensia de întreținere să fie virată în contul meu, nu în cel al executorului? sombreros sombreros Buna ziua. Este normal ca executorul, contractat de mine, sa primeasca pensia mea alimentara in contul lui bancar? Suma, reprezentand pensia alimentara, a fost ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nou al platitorului de pensie alimentara refuza plata pe motiv ca adresa instantei de poprire a fost emisa pe numele primului angajator silver1101 silver1101 Va rog sa ma lamuriti si totodata sa ma ajutati, daca e posibil sa gasesc rezolvare la o problema: - am fost informata, de catre fostul sot, platitor de ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere minor Blueionyka Blueionyka Va rog sa ma ajutați cu o informație. Divorțul s-a pronunțat in mai 2017 si fostul meu soț a fost obligat la plata unei pensii de întreținere pt ... (vezi toată discuția)