avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actiune paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actiune paternitate

Am un copil de 10 ani ,tatal lui biologic este un barbat casatorit si doresc sa faca testul ADN pentru ca acesta neaga paternitatea.Vreau sa stiu care sunt procedurile legale care trebuie respectate, iar daca acesta nu se prezinta la INML ce trebuie sa fac pentru a demonstra paternitatea ?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 21:03, 23 Noiembrie 2016
Trebuie sa deschideti proces in instanta pentru stabilirea paternitatii. Instanta va cere test la INML.

In cazul in care nu-l obliga si el refuza sa se prezinte la test, probabil se va constata paternitatea pe baza altor probe din care una va fi refuzul lui care va lucra in favoarea d-voastra.

[Editat informatie eronata]
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2016
Admin, administrator
Actiune de stabilire a paternitatii in instanta. Proba absoluta este testul ADN. Refuzul prezentarii la IML va putea fi valorificat impotriva presupusului tata, in contextul probator al dosarului. Va trebui sa probati ca ati convietuit cu tatal in perioada legala a conceptiei copilului (mesaje, scrisori, martori etc).
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei este o actiune care poate fi promovata ori de cate ori tatal din afara casatoriei nu recunoaste copilul.

In aceasta situatie actiunea care apartine copilului poate fi introdusa la instanta de catre mama acestuia ori reprezentantul legal, precum si de mostenitorii copilului, in cazul decesului acestuia din urma.


Actiunea va fi introdusa impotriva pretinsului tata sau a mostenitorilor acestuia, fiind imprescriptibila in timpul vietii copilului.
De ce vreti sa faceti asta dupa 10 ani? Ce credeti ca veti obtine?
De ce vreti sa faceti asta dupa 10 ani? Ce credeti ca veti obtine?

Alte discuții în legătură

Dovedirea paternitatii ginutzajoco ginutzajoco buna seara , am si eu o intrebare, daca tatal nu vrea sa recunoasca copilul, eu pot sa il dau in judecata pt stabilirea paternitatii, insa cheltuielile le voi ... (vezi toată discuția)
Paternitate prasnel prasnel Buna ziua Situatia pe scurt: Copil nascut in ianuarie 2007 in afara casatoriei, recunoscut la nastere de presupusul tata biologic. Intre timp au aparut ... (vezi toată discuția)
Paternitate FSEA FSEA Buna ziua, In urma cu doi ani aproape am avut o relatie cu o persoana. Aceasta persoana a plecat in Italia cu alta persoana si nu am mai stiut nimic de ... (vezi toată discuția)