avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauza de hardship
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauza de hardship

Va rog frumos sa ma lamuriti cu o chestiune...la ce se refera mai exact clauza de hardship? Stiu ca este un tip de clauza contractuala utilizata in domeniul comertului international,insa nu stiu ce presupune aceasta. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: tarabegas , utilizator 14:04, 7 Septembrie 2009
Este clauza de impreviziune..."In cazul in care evenimente, neprevazute de parti, modifica radical echilibrul valoric al contractului, antrenand o sarcina excesiva pentru una din parti in exercitarea obligatiilor sale contractuale, aceasta va putea cere revizuirea contractului intr-un termen rezonabil socotit din momentul in care a luat cunostinta de aparitia evenimentelor si de incidenta lor asupra economiei contractului. Cererea va indica motivele care o justifica. Partile se vor consulta in vederea revizuirii, urmarind evitarea oricarui prejudiciu excesiv pentru una sau alta din parti. Cererea de revizuire nu suspenda prin ea insasi executarea contractului".

Cu stima
av Gheorghe Alexandru
Multumesc!
Sunt doua tipuri de clauze de impreviziune: clauza de revizuire si clauza de indexare.

Clauza de revizuire este denumita in engleza hardshipe clause.

Clauza hardship se afla in starnsa legatura cu clauza de forta majora, de aceea uneori se fac confuzii intre cele doua.
Forta majora este clauza care stabileste conditiile de eliberare de raspundere atunci cand executarea obligatiilor contractuale a devenit imposibila din cauza unor evenimente neprevazute (razboi, dezastre naturale, acte de terorism, incendii, probleme politice si legislative majore).

Hardship este clauza, asa cum a mentionat si consultant alex1981g, care acopera cazurile in care evenimente neprevazute modifica echilibrul contractual punand o sarcina excesiva asupra unei din parti. Aceasta parte invoca clauza hardship si propune renegocierea contractului direct sau prin arbitru. Daca nu se ajunge la nici un accord partile pot rezilia contractul sau pot initia actiune in justitie ( depinde de legea care guverneaza contractul respectiv). Clauza hardship poate fi respinsa in jurisdictiile care aplica principiul "pacta sunt servanda" (promisiunine trebuiesc respectate-traducere aproximativa), si clar recunoscute de jurisdictiile care aplica principul "rebus sic stantibus" (regulile se schimba cand circumstantele se schimba- traducere aproximativa).
Atat timp cat este trecuta in contract si cu explicatiile aferente, invocarea clauzei are mari sanse de succes.

Clauza hardship este foarte necesara in contractele pe termen lung.

Ultima modificare: Luni, 31 August 2009
Oranina Dumitru, Contabil
In completarea celor spuse, clauza este reglementata in art 79. din Conventia Natiunilor Unite privind Contractele internationale de vanzari bunuri din 11 apr.1980.( Document UN A/CONF.97/18) si isi au sorgintea in art. 6.2.1. si 6.2.2 din Principiile Unidroit (contracte comerciale internationale), precum si in art.1467 din Codul Civil Italian, ca o exceptie la principiul “pacta sunt servanda” in conditiile in care clauzele contractuale devin “mult mai oneroase” decat s-a anticipat la incheierea contractului.
Un studiu suficient de complet, cu elemente de drept comparat gasiti aici (in engleza):

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
godspeed, utilizator
sunt interesata sa aflu textul de lege sau acord international sau conventie internationala sau ce o fi
multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Clauze contracte civile speciale Marius Bote Marius Bote Buna seara. Îmi permit şi eu să supun dezbaterii dragilor mei colegi un subiect interesant şi de actualitate-clauza leonină din cadrul contractelor ... (vezi toată discuția)
Intrebare pentru un avocat specializat in probleme bancare Adrian Constantin Adrian Constantin Aveti cunostinta de jurisprudenta in \" teoria impreviziunii\" , sentinte obtinute in Romania si in Comunitatea Europeana ? Nota : teoria impreviziunii , ... (vezi toată discuția)
Credit imobiliar ipotecar- nu-mi mai pot plati ratele la banca...oare faptul ca banca imi ia casa stinge litigiul dintre noi? cris4family cris4family Buna ziua, indraznesc sa va cer ajutorul intr-o problema, care, cred eu, deja a devenit un subiect la ordinea zilei. Am doi prieteni(sot si sotie) care au ... (vezi toată discuția)