avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor vechime in munca

Bună,

Aş dori o lămurire cu privire la art. 41 din CCM la nivel naţional, şi anume:
vechimea în muncă se referă la munca prestată la un anumit angajator sau la întreaga muncă prestată în timpul vieţii? De exemplu, dacă o persoană a fost angajată timp de 3 ani, iar apoi a schimbat locul de muncă, noul angajator trebuie să plătească cei 5% începând cu angajarea sau trebuie să treacă 3 ani de la data angajării şi apoi va fi obligat să plătească acel spor.

Tind să cred că se referă la întreaga vechime de muncă, dar aş dori un argument mai solid în a susţine acest fapt.

Mulţumesc.

Cel mai recent răspuns: Edbah , utilizator 09:29, 1 Septembrie 2009
1. Sporul de vechime se acorda, in general, in functie de vechimea totala in munca.
2. CCMUNN nu a precizat acest lucru. A lasat unitatile sa il precizeze in CCM la nivel de unitate, ba chiar recomanda includerea in salariul de baza a cat mai multor sporuri.
Multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine.
Aveti dreptate si in acest sens stabileste si Codul Muncii la art.16 (3) - „munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă”.

In ceea ce priveste munca prestata in cadrul aceluiasi angajator, ea este recompensata cu alt spor, sporul de fidelitate ( acordat pe baza negocierii, neimpus de lege).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv la nivel national - sporuri ContSters60781 ContSters60781 As dori sa intreb daca sporurile prevazute in art 41 al CCM la niv national, trebuie sa se aplice in toate unitatile, chiar si la cele din domeniul privat. Ma ... (vezi toată discuția)
Ccm si spor de vechime demeter demeter Buna ziua. As dori si eu cateva informatii. Doream sa stiu daca firma noastra este obligata sa imi acorde sporul de vechime. Lucrez la aceasta firma de ... (vezi toată discuția)
Spor de fidelitate florinrohan florinrohan La firma la mine se spune in CCM ca avem dreptul in fiecare luna in afara salariului de baza , de spor de fidelitate dupa cum urmeaza :5% pentru primii 3 ani ... (vezi toată discuția)