avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv la nivel national - sporuri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv la nivel national - sporuri

As dori sa intreb daca sporurile prevazute in art 41 al CCM la niv national, trebuie sa se aplice in toate unitatile, chiar si la cele din domeniul privat. Ma intereseaza in mod deosebit, lit d - sporul de vechime. Nu prea am auzit sa se acorde in domeniul privat, decat daca este negociat in CCM, la nivel de firma.
Este obligatoriu totusi sa se acorde un spor de minim 5% pt angajatii cu 3 ani vechime ?


Si inca ceva. Pentru domeniul IT, exista un contract colectiv la nivel de ramura sau aceste companii se raporteaza direct la cel national si de firma ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 16:33, 25 Martie 2009
CCMUNN este obligatoriu pentru toate unitatile din tara. Daca acestea au CCM pe ramuri sau pe unitate, aceste CCM nu trebuie sa contina prevederi mai putin avantajoase pentru salariati.
Referitor la art.41 din CCMUNN eu va spun ca in marea lor majoritate societatile cu capital privat nu acorda aceste sporuri. Se face apel la alin.(1) si (2) si se considera ca ele sunt incluse in salariul de baza (desi nu se face acest lucru).
Singurul spor pe care il platesc este sporul pentru ore de noapte care este specificat distinct in Codul muncii (art.122-125).
Din informatiile mele, nu exista CCM pe ramura IT, deci se aplica CCMUNN, conform prevederilor art.247 din Codul muncii.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Asa cum sustine si tudorvaleriu, prevederile CCMUNN sunt aplicabile tuturor salariatilor incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social(de stat sau privat, roman sau strain ori mixt).
In acest sens vedeti dispozitiile art. 11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.130/1996, privind contractele colective de munca, republicata, cu toate modificarile si completarile ulterioare, precum si dispozitiile art. 3 alin.(1) lit.a) din CCMUNN pentru 2007-2010, art. 241 alin. (1) lit.d) si art. 247 din Codul Muncii.

Referitor la sporurile prevazute la art. 41 din CCMUNN pentru 2007-2010 sunt obligatorii de acordat acolo unde exista prevedere imperativa, respectiv la alin.(3) lit. d) din acest articol. Asa cum rezulta si din text, se acorda minim 5% din salariu de baza pentru 3 ani vechime si maxim 25% din salariul de baza pentru o vechime de peste 20 de ani. Acest spor trebuie sa fie inclus in salariul de baza, acolo unde nu este.

Nu am cunostinta de existenta unui CCM la nivel de ramura IT, dar oricum ar fi, la negocierea si incheierea unui astfel de CCM se pleaca de la prevederile CCMUNN pentru 2007-2010.















~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este sporul de vechime obligatoriu? Gabriel Vladucu Gabriel Vladucu Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu ... (vezi toată discuția)
Ccm si spor de vechime demeter demeter Buna ziua. As dori si eu cateva informatii. Doream sa stiu daca firma noastra este obligata sa imi acorde sporul de vechime. Lucrez la aceasta firma de ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)