avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mai primesc stimulent de insertie?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mai primesc stimulent de insertie?

Buna seara! Am.nascut in data de 11.02.2015 si m.am intors la serviciu in data de 01.10.2015. Am optat pt indemnizatie crestere copil 1 an de zile, insa cand am inceput serviciul, pe baza unei cereri completate de catre angajator am obtinut de la stat stimulentul de insertie de 500 de lei pana cand face copilul 2 ani, adica pana in 11.01.2017, fiindca nu beneficiez de acea luna in care sta celalat parinte acasa cu copilul. Intrebarea este daca mie mi se va mai prelungi inca un an, acel stimulent de insertie de 531 lei, astazi, adica pana face copilul 3 ani. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:07, 1 Decembrie 2016
1. Legea 66/2016 pentru modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. II
Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 iulie 2016.

Art. III
(1) Pentru persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, de concediul fara plata sau de stimulentul de insertie reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, modificarile aduse prin prezenta lege se aplica dupa cum urmeaza:

a) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau in plata stimulentului de insertie, precum si pentru cele aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea optiunii se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizatiei lunare aferente se realizeaza din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordarii dreptului;

c) pentru persoanele aflate in plata stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu exprimata initial, si care nu se afla in situatia prevazuta la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.
...

Asadar, noile modificari ale legii se aplica persoanelor care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau 2 ani, persoaneor aflate in plata stimulentului de insertie, persoanelor aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani.

De asemenea, beneficiaza de noile prevederi persoanele care anterior datei de 1 iulie 2016 nu au beneficiat de drepturile prevăzute de OUG nr.111/2010 și care se încadrează in noile prevederi ale OUG nr.111/2010 aduse prin Legea nr.66/2016.

2. In speta, puteti beneficia de aceste prevederi. Prelungirea perioadei de acordare a stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie IrinaMisu IrinaMisu Mi-am reluat activitatea profesionala, dupa concediu de crestere copil, in 2015 inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului meu. De atunci, pana in ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie cosminlar1975 cosminlar1975 Buna ziua, as dori sa stiu daca se aplica prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de insertie pentru copilul meu care a implinit 2 ani in data de ... (vezi toată discuția)
Stimulent inserȚie PETRE17 PETRE17 Bună seara.Mă numesc PETRE sunt în stimulent de inserție din noiembrie 2014.Acest stimulent de inserție îmi expiră în 13.11.2016 cînd băiatul face 2 ... (vezi toată discuția)