avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE apartament

Buna seara.
Am ceva nelamuriri referitoare la succesiunea unui apartament cu 3 camere din Iasi, al socrilor mei.
Situatia este astfel : apartamentul cu 3 camere a fost cumparat de socrii mei , care au 4 copii.
Socrul meu a decedat , intre timp sotul meu s-a certat cu maicasa si ea l-a amenintat cu dezmostenirea.

O prima intrebare ar fi : soacra mea poate sa il dezmosteneasca pe sotul meu , astfel incat el sa nu primeasca nimic in urma vanzarii acestui apartament ( dupa decesul soacrei mele) ?

A 2 a intrebare ar fi : Cat este inca in viata , soacra mea poate ceda cu acte partea ei de apartament unuia dintre copii , sau celorlalti 3 , astfel incat la succesiune ( dupa decesul soacrei mele) sotului meu sa ii revina mai putin?

Multumesc !!
Cel mai recent răspuns: cristinaiasi , utilizator 21:23, 9 Decembrie 2016
Sotul dumneavoastra va mosteni cota succesorala legala din cota de 1/2 din apartamentul cu 3 camere proprietatea socrului dumneavoastra alaturi de ceilalti frati cat si de mama sa.

Pe timpul vietii o persoana poate instraina (prin vanzare, donatie, schimb) orice bun fara a ingradita in vreun fel. In aceasta situatie se afla si soacra dumneavoastra. Actul de vanzare nu va putea fi desfiintat si nici nu va putea fi interpretat ca donatie pentru a aduce respectul bun la mostenirea soacrei, dupa decesul acesteia, cu o singura exceptie cand este contract de vanzare cu clauza de intretinere sau renta viagera, situatie in care va fi interpretat ca donatie va fi necesara totusi probarea si acele bunuri vor putea fi incluse in masa succesorala de pe urma soacrei.
Buna seara. Multumesc pentru raspunsurile rapide , dar din nefericire neavand de a face cu termeni juridici nu prea am inteles mare lucru . Daca se poate cand aveti timp sa-mi raspundeti in termeni mai comuni , asa pe limbajul tuturor. Multumesc !
Cand socrul a decedat, l-au mostenit sotia supravietuitoare (1/4 din masa succesorala) si copiii (3/4 din masa succesorala). Apartamentul fiind bun comun dobandit de socri in timpul casatoriei, soacra a mostenit 1/4 din 1/2 de apartament iar copiii (impreuna) 3/4 din 1/2 de apartament. cealalta jumatate apartine soacrei care este inca in viata.
Astfel, soacra detine acum 1/2 + 1/8 din apartament, adica 5/8. Restul, adica 3/8 detin copiii (impreuna).
La decesul soacrei, copiii vor ajunge sa detina fiecare 1/4 din apartament (sau 1/4 din masa succesorala ramasa dupa urma ei + ceea ce li se cuvine deja in urma succesiunii dupa socru).
Toate cele de mai sus se intampla in cazul in care nu se realizeaza tranzactie/partaj succesoral si nu se impart cotele conform vointei partilor (de exemplu, soacra sa renunte si copiii sa mosteneasca tot sau invers, cu sau fara sulta; in cazul in care soaxra renunta la partea sa de mostenire dupa sot, nu o poate face "in favoarea" unuia sau a altuia din copii ci cota sa se imparte la toti copiii).
Parerea mea este ca sotul dvs. nu are cum sa fie "dezmostenit" insa, in cazul unei actiuni de iesire din indiviziune ar putea primi o sulta (bani) in urma renuntarii la partea sa din imobil. Asta nu inseamna ca pierde ceva ci doar ca va valorifica in bani ceea ce detine.
Sper sa fie clar de data asta.
Buna seara. Foarte clar. Multumesc pentru lamuriri! Sarbatori fericite va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire Mihaela Drăghici Mihaela Drăghici Buna ziua ! Soțul meu a murit acum 5 ani , socrul meu sa prăpădit și el după 2 ani , soacra mea încă trăiește ! Întrebarea mea este dacă nepoata ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea sotului - sotia ce drepturi are? ioanadaniel ioanadaniel buna ziua. poate ma puteti lamuri si pe mine intr-o problema. Unei prietene ia murit sotul. Ce drepturi are ea in urmatoarele conditii: Sotul ei avea o fata ... (vezi toată discuția)
Mostenire din partea mamei Noxa_Kitty Noxa_Kitty Buna ziua. Ma bucur ca am dat peste acest forum. Avem o problema mai delicata in familie si as dori, cu amabilitatea dumneavoastra, un raspuns. Socrii mei ... (vezi toată discuția)