avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie 3|8 din mostenirea tatei catre mama
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie 3|8 din mostenirea tatei catre mama

Buna ziua.
Dupa moartea tatei am acceptat mostenirea si m-am trezit cu 3/8 dintr-un loc de veci si 3/8 dintr-un apartament in care locuiesc mama si sora mea. Va rog sa-mi spuneti:

1) E adevarat ca trebuie sa declar la circa financiara si sa platesc impozit ptr cei 3/8 din apartament (eu nu locuiesc acolo)?

2) Nu-mi trebuie 3/8 din apartamentul mamei.
Pot face o donatie prin care sa las mamei cei 3/8 din apartament si din locul de veci pina cand nu va mai fi ea?
(atunci inteleg voi imparti cu sora mea si locul de veci si apartamentul).

Sau alta procedura prin care sa scap de cei 3/8 din apartament cu care nu am ce face?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Claudia-Elena Mardare , Avocat 20:18, 6 Decembrie 2016
Vreti sa scapati de plata impozitului ptr ca locuiti acolo sau care ar fi motivul renuntarii? Puteti dona mamei cota dvoastra dar puteti avea surpriza ca mama sa faca un contract de intretinere cu sora si atunci chiar nu veti mai plati impozit.
Cat sunteti proprietar datorati impozit, nu conteaza ca locuiti sau daca beneficiati in vreun fel sau nu de cota dvs.
Puteti fce partaj cu mama sau sa i-o donati/ vindeti.
Apoi, mama in calitate de proprietar si asupra acelei cote, poate face ce vrea cu ea cu cota dobandita + cea ce o are deja.
Ce va zice @cyan e ca nu puteti fi sigur ca o sa aveti ce mosteni.
Ultima modificare: Luni, 5 Decembrie 2016
gi-jane2, moderator
Cand mosteniti platiti taxe. Daca donati platiti taxe. Cand va muri mama veti mosteni din nou si bineinteles urmeaza alte taxe. Are rost sa platiti de 3 ori taxa pentru acelasi bun? Impozitul e sigur mai mic. Puteati da renuntare la mostenire si nu mai costa nimic decat la final dupa mama.
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2016
GermanAlex, utilizator
Costurile donatiei sau vanzarii sunt mult mai mari decat impozitul pe 3/8 din apartament. Iar viitorul poate sa va schimbe viziunea, nevoile si sa apara regrete pentru o posibila "scapare" de acum de ceea ce ati mostenit. Mai reflectati!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la mostenire ContSters410607 ContSters410607 Buna ziua. A murit tatal meu. A lasat un apartament in care locuiesc mama si sora mea si un loc de veci. V-as ruga sa-mi spuneti: 1) putem face eu si sora mea ... (vezi toată discuția)
Am deschis mostenirea de 3 ani dar n-am stabilit nimic Alo2016 Alo2016 Dupa moartea tatei impreuna cu mama si sora mea am deschis mostenirea privind un apartament (in care locuiesc mama si sora) si un loc de veci. Au trecut ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)