avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu fara plata

Buna ziua, eu si sotia mea lucram in aceeasi companie si incepand din luna august si pana acum sotia a fost in concediu de crestere copil. Acum din cauza unor probleme pe care le am cu seful meu, vrem sa ne schimbam si sa intru eu in concediu de crestere copil, iar sotia ar trebui sa se intoarca la munca. Am inteles ca ea ar putea intra in concediu fara plata pana face copilul 2ani, insa cei de la HR spun ca nu poate intra in fara plata pt ca ea indeplineste conditiile de cotizatie pt indemnizatie. Puteti sa imi spuneti va rog daca se poate sau nu sa intre in concediu fara plata, dat fiind faptul ca a fost pana acum in ccc, iar de acum voi intra eu in ccc?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:51, 2 Decembrie 2016
OUG 111/2010 portal
art.11
.....
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

(3) În cazul în care persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului optează pentru concediu fără plată, acesta constituie perioadă asimilată în sensul art. 2 alin. (5) lit. i).

Norme de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010
art. 4^1
(1) În aplicarea prevederilor art. 11 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă dreptul propriu la concediu şi indemnizaţie nu se solicită de către celălalt părinte, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului acordat primului părinte se reduc cu o lună.

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată acordat de angajator sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
......

(5) În situaţia în care persoana îndreptăţită optează pentru concediu fără plată potrivit alin. (2), cererea pentru acordarea acestuia se depune şi se înregistrează la angajator, pe această perioadă aplicându-se corespunzător prevederile art. 21 alin. (3) şi (4) şi art. 22 din ordonanţa de urgenţă.
.....


Asadar, sotia dvs poate beneficia de CFP pe durata cat dvs sunteti in CCC.

Dupa intrarea in CFP , sotia dvs sa anunte AJPIS.
Ultima modificare: Vineri, 2 Decembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil Daniel_Caciula Daniel_Caciula Buna ziua, sotia este in CCC de 2luni si va mai sta inca o luna, dupa care vrem sa facem rocada si sa intru eu in CCC, pana va face copilul 2ani. Puteti sa imi ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil de 1 luna pt tati cayola cayola Buna ziua As dori sa va intreb daca mama isi ia concediu de ingrijire copil de un an ,dupa care prelungeste al doilea an fara plata si decide sa se intoarca ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil cos1979 cos1979 Sunt subofiter. Sotia mea este momentan in cresterea copilului. A luat un concurs pentru angajare si urmeaza sa fie angajata la un alt loc de munca dupa ... (vezi toată discuția)