avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua, sotia este in CCC de 2luni si va mai sta inca o luna, dupa care vrem sa facem rocada si sa intru eu in CCC, pana va face copilul 2ani. Puteti sa imi spuneti va rog cu cat timp inainte trebuie sa anunt angajatorul prin acea cerere prin care imi cer suspendarea contractului?
De asemenea aveti idee daca exista vreo lege prin care sotia sa aiba dreptul apoi la concediu fara plata? Daca da, care este perioada maxima la care are dreptul sa stea in concediu fara plata?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:06, 29 Septembrie 2016
..... Puteti sa imi spuneti va rog cu cat timp inainte trebuie sa anunt angajatorul prin acea cerere prin care imi cer suspendarea contractului? ...


Nu exista prevazut in lege un astfel de termen ...Vorbiti cu angajatorul si vedeti ce va spune .

Norme de aplicare a OUG 111/2010
art.4^1
...
(5) În situaţia în care persoana îndreptăţită optează pentru concediu fără plată potrivit alin. (2), cererea pentru acordarea acestuia se depune şi se înregistrează la angajator, pe această perioadă aplicându-se corespunzător prevederile art. 21 alin. (3) şi (4) şi art. 22 din ordonanţa de urgenţă.
.....


De asemenea aveti idee daca exista vreo lege prin care sotia sa aiba dreptul apoi la concediu fara plata? Daca da, care este perioada maxima la care are dreptul sa stea in concediu fara plata?



OUG 111/2010
art.11
...
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

(3) În cazul în care persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului optează pentru concediu fără plată, acesta constituie perioadă asimilată în sensul art. 2 alin. (5) lit. i).

Daca opteaza pentru CFP , potrivit OUG 111/2010, atunci perioada pentru care se poate lua este pana la implinirea de catre copil avarstei de 2 ani.

Pentru aceasta trebuie sa comunice AJPIS, in scris, ca se afla in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani (se va atasa la comunicare si o adeverinta de la angajator care sa confirme ca se afla in CFP pentru cresterea copilului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata Daniel_Caciula Daniel_Caciula Buna ziua, eu si sotia mea lucram in aceeasi companie si incepand din luna august si pana acum sotia a fost in concediu de crestere copil. Acum din cauza unor ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata Mir. Mir. Buna ziua!Am și eu o nelămurire ,sunt în concediu creștere copil,ultima luna nu o i-a tatăl,eu am vrut sa optez pentru ultima luna până face copilul ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil o luna pentru tatal Gabitza29 Gabitza29 Buna ziua, Ma aflu in CCC pt un an.Pe 30 iulie 2013 se implineste acest an.In ultima luna sotul va beneficia de acest CCC. Conform legii eu am doua ... (vezi toată discuția)