avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Semnatura electronica
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Semnatura electronica

In viata de zi cu zi ma tot lovesc de necesitatea de a merge la o institutie publica sau privata (anaf, casa de asigurari, operatori telefonie, operatori energie electrica, de gaze, etc) si majoritatea au program pana la ora 17 dar si eu am la lucru program tot pana la ora 17 deci ar trebui sa-mi iau zile de concediu pentru a semna o amarata de cerere la gaze sau telefon, etc. Imi pun intrebarea daca achizitionez o semnatura electronica pot semna aceste hartii si trimite prin email fara a mai fi nevoie sa merg personal, adica cred ca pot dar vor accepta partenerii aceste documente semnate digital pe mail?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 21:16, 11 Ianuarie 2017
Teoretic ar trebui acceptate documentele semnate electronic, practic, este mai sigur sa le trimiteti cu posta, cu confirmare de primire si nota de inventar. Multe oficii postale au program si in week-end.
Conform legii 455/2001 da:
Art. 5

Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce priveşte condiţiile şi efectele sale, cu înscrisul sub semnătură privată.

Art. 6

Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelaşi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris şi între cei care le reprezintă drepturile.

Art. 7

În cazurile în care, potrivit legii, forma scrisă este cerută ca o condiţie de probă sau de validitate a unui act juridic, un înscris în formă electronică îndeplineşte această cerinţă dacă i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat şi generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii.


Eu asa procedez.
De multi ani.
Fac cererile, le semnez electronic, le trimit pe e-mail la adresa specificata pe site-ul beneficiarului la secțiunea de contact.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate depune o plangere contraventionala direct pe e-mail-ul instantei, cu semnatura electronica atasata? giv giv Este valabila - din punct de vedere procedural - plangerea contraventionala depusa pe adresa de email a judecatoriei competente sa judece cauza specificata pe ... (vezi toată discuția)
Un contract semnat online are valoare juridică? MrFB MrFB Buna ziua! Am cativa parteneri din alte orase/tari.Daca as trimite contractele semnate si stampilate de mine pentru a fi semnate si de ei si sa oprim cate ... (vezi toată discuția)
Factura prin email? raduma raduma Ma ocup cu web design. Clienti mei sunt din SUA. Cum pot trimite o factura prin email? Contabilul meu zice ca trebuie sa listez factura, sa o semnez, sa o ... (vezi toată discuția)