avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dat in judecata pentru datorii la intretinere.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dat in judecata pentru datorii la intretinere.

Buna seara la toata lumea! Am si eu o mica problema la care sper sa primesc câteva clarificări din partea dvs!

Recent am fost dat in judecata pentru neplata intretinerii. Pana la termenul de judecata am reusit sa achit toate restantele ramanandu-mi de achitat doar penalitatile care sunt destul de consistente si care cred eu ca sunt si abuzive deoarece depasesc valoarea restantei. In cadrul sedintei de judecata am facut dovada plătii iar presedintele mi-a comunicat ca am fost dat in judecata pentru ambele si daca plănuiesc sa achit si acele penalitati. Am mentionat ca mi se par gresite si ca daca instanta decide ca ele sunt corecte o sa le plătesc. Daca nu, o sa plătesc doar ce este corect si legal.
Acum întrebarile mele sunt:
Am vreo șansa cat de mica ca instanta sa respinga cererea asociatiei având in vedere ca am fost dat in judecata pt ambele dar pana la termen au fost achitate restantele?
Daca se hotaraste totusi plata lor, o sa fiu obligat sa le achit intr-un anumit termen?

Multumesc pentru răbdare si astept un răspuns din partea dvs!
Cel mai recent răspuns: rain4est , utilizator 10:08, 8 Decembrie 2016
Buna seara,
Fara a se efectua o expertiza contabila nu cred sa fie modificate aceste penalitati de instanta.
cel mult, in cuvantul de final, va trebui sa invocati legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari se spune: Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
Este cam tot ce poate face instanta fara a se efectua o expertiza.
AdrianF88 a scris:
Pana la termenul de judecata am reusit sa achit toate restantele ramanandu-mi de achitat doar penalitatile care sunt destul de consistente si care cred eu ca sunt si abuzive deoarece depasesc valoarea restantei.

Este o gestionare gresita. Ati platit la asociatie anumite sume dar asociatia stinge debitele in ordine cronologica si nu pe categorii de debite. Adica se sting o parte din restante si o parte din penalizari, nu toate restantele iar penalizarile sa ramana intregi.
In instanta sigur ca puteti sa sustineti ca penalizarile au fost aplicate gresit si solicitati stabilirea corecta a cestora de catre un expert judiciar. Instanta poate aproba cerea dumneavoastra dar va trebui sa paltiti onorariul expertului indiferent ce raport va intocmi acest expert desemnat de instanta.


La acest aspect va pot spune sigur 100% ca cel putin la asociatia noastră se pot achita doar restantele sau doar penalizările.

Cat despre expertiza contabila, nu am cerut in mod expres acest lucru ci doar am spus ca mi se par gresite si ca astept hotărârea instantei in privirea lor.
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2016
Adriantot, moderator
Daca nu ati cerut expres, prin depunerea unei intampinari, calculul penalizarilor de catre un expert judiciar, instanta nu poate lua hotarari pe baza impresiilor unei parti sau a alteia.
In mod normal, in cazul dv., instanta ar hotari plata acestor penalizari, asa cum au fost ele cerute de asociatie.

Dar n-ar fi mai simplu sa cereti (desi cred ca sigur aveti atasat la dosar) un desfasurator detaliat cu modul de calcul al penalizarilor ? Asa scapati de plata catre expert si va edificati asupra felului cum au fost calculate penalizarile . Repet , uitati-va cu atentie in dosar !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata expertiza mirusaby mirusaby Buna ziua, am si eu iarasi o problema : la adunarea generala din luna iun.2012 s-a hotarat schimbarea comitetului executiv, si efectuarea unei expertize ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere erzsu erzsu Am o restanta l intretinere la care s-au adaugat penalitati a caror suma este dublu fata de restanta initiala.Intrebarea mea este daca am vreo sansa sa scap de ... (vezi toată discuția)
Proces cu asociatia de proprietari redialboss redialboss Buna ziua Situatia se prezinta astfel : Asociatia de proprietarii m-a chemat in instanta pentru ... (vezi toată discuția)