avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Facilitate persoana handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Facilitate persoana handicap

Buna ziua!

Incerc de cateva zile sa descopar ceva si am realizat ca sistemul juridic la noi in tara este la pamant.
Conform legii 448/2006 republicata , la art.26 este precizata urmatoarea facilitate a persoanelor cu handicap grav sau accentuat: "d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora; " .
Doresc sa devin PFA si sunt curios daca sunt scutit de taxele pentru infiintarea PFA-ului. Cand am fost la registrul comertului au inceput sa zica ca nu exista asa ceva, doar ca odata nush ce au auzit ei despre viza.
Am sunat la ANPH , m-au trimis la sectia juridic, si doamnele de acolo, nu prea stiau mare lucru dar au zis ca da, sunt scutit doar de taxa de la primarie. Ce taxa la primarie? ca eu nu trebuie sa ma duc la primarie ca sa infiintez PFA.
Nimeni nu stie despre aceasta parte a legii si dupa cum suna eu inteleg ca sunt scutit de taxele de infiintare PFA. Am mai citit pe un forum unde tot asa afirma acel domn.

Oricum, doresc poate ma poate ajuta cineva si sa imi spuna clar daca sunt scutit sau nu sunt conform legii.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 11:22, 7 Septembrie 2009
Puneti inaintea celor de la ORC articolul de lege aratat de d-voastra. si vedeti raspunsul lor.
ca si cum ar fi de folos.... am sunat, au zis ca persoanele cu handicap nu au facilitati..
totusi , daca nu la registrul comertului, atunci la ce se refera acea lege?
mai exact de ce sunt eu scutit? sa zicem ca nu la ORC, nu pt PFA, dar in ce situatie atunci?
Stimabile andrei 12345,cu putin timp in urma am discutat amplu tema dvs.
Aspectul ca prevederea legala nu satisaface dorinta dvs nu este vina noastra.
Prevederile legale la care va referiti ,acorda baza legala de protectie minm sociala persoanelor cu handicap,respectiv nu au capacitatea minim necesara desfasurarii unei activitati sociale,profesionale realizata in baza unui raport juridic ,in baza caruia sa poata beneficia de surse financiare(salariu,indemnizatie)
Aspectul ca dvs persoana cu handicap doriti sa perseverati si sa deschideti o afacere proprie,este foarte laudabila ,dar nu obliga aplicarea sine die a prevederilor care asigura proyectia sociala a unui grup strict si concret limitat de persoane.
La un moment dat va-ti aratat contrariat inclusiv de aspectul,obligativitatii achitarii c/v aferente contributie pensie.Daca dvs nu contribuiti din activitatea proprie la asigurarea sumelor de care ulterior tot dvs sa beneficiati,cu tot respectul ,faceti exercitiul responsabilitatii si al bunului simt si precizati prevederea legala in baza careia dvs sa beneficiati de alocatie de pensie,in circumstantele in care nu doriti participarea lunara la realizarea acestui fond.
La intrebarile repetat postate,inteleg ca nu a-ti primit raspunsul dorit de catre dvs nici din partea autoritailor la care a-ti apelat,ceea ce conduce la concluzia ca pretentiile dvs nu pot fi satisfacute.
Va doresc toate cele bune si succes in activitatea pe care intentionati sa o demarati,cu respectarea prevederilor in vigoare.
@ynocentta
Va multumesc pentru raspunsuri, au fost de folos. Singurul lucru de care sunt contrariat este incompetenta in Romania.
Ca sa ma intelegeti va dau un exemplu clar. In lege se afirma ca am gratuitate la transportul in comun terestru si metrou. Am fost la domnii responsabili, am luat pentru transport in comun si cand am intrebat de metrou mi-au raspuns clar si raspicat ca nu exista asa ceva si ca nu am acest drept. Ca dupa 2 luni sa aflu intamplator ca se poate asa ceva si nu trebuia decat un act.
Acum am gratuitate si la transportul cu metroul !!!
Credeti ca mai am incredere in autoritatile "competente" dupa aceasta situatie?

In al doilea rand, intrebarea aceasta nu are nicio legatura cu cealalta intrebare. Acolo am intrebat daca trebuie sa platesc pentru pensie, sanatate, etc. Aici intreb daca conform acelui articol beneficiez de gratuitate pentru eliberarea autorizatiei, cu totul altceva. Deci va rog fiti atenti.

Nu este vorba de 150 de lei este vorba despre respectarea sau nu a unui drept.

Am mai primit raspunsuri din partea autoritatilor care s-au dovedit a fi gresite asa ca am invatat sa nu ma incred in ele. Nu vreau sa stiti cum erau aceste raspunsuri. De la anph au zis ca sunt scutit de taxele infiintarii PFA dar acestea trebuie achitate la primarie [clar ca nu au habar despre] , la orc o doamne s-a scuzat cateva secunde si s-a auzit pe fundal o intrebare catre o alta doamne "hey, stii ceva despre scutire la persoane cu handicap".

Deci repet, acest topic nu are nicio legatura cu taxele catre stat, ci doar este vorba despre acest articol "d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora;" si faptul ca vreau sa inteleg ce inseamna.

Va multumesc pentru raspunsuri si sper ca intelegeti ca orice urma de contrariere este datorata faptului ca nu am putut afla un raspuns cclar din partea celor care trebuiau sa il ofere si nu din cauza dumneavoastra care doar incercati sa ma ajutati.
andrei 12345,ma bucur sa aflu ca raspunsurile au fost de folos.Regret insa aspectul ca au fost,deci nu mai au valabilitatea acum ...
Referitor la greutatile si piedicile intampinate in demersurile pentru obtinerea facilitatilor legal prevazute ,va rog,chiar va rog nu imi explicati,deoarece ,cunosc mult,mult mai mult decat pot sa comunic ,clar?
Sunt curente piedicile si refuzul acordarii facilitatilor RATB,metru,CFR,transport inter/intrajudetean.
Dvs denuntati si va aratati contrariat de neacordarea de facilitati in vederea desfasurarii unor activitati private.Mda,din punctul dvs de vedere aveti dreptate.
Dar,cum va-ti comporta in situatia in care prezentati o afectiune degenerativa ,
cronica ,ireversibila ,cu afectare continua de organe si autoritatile locale concluzioneaza ca avand in vedere perioada scurta pana la obstescul sfarsit nu se mai justifica demararea formalitatilor de expertizare ?Cum vi se pare andrei 12345 ?
Mult succes in viitoare activitate

Alte discuții în legătură

Conducere autovehicul cu brat stang amputat? nicolaj nicolaj Buna ziua Sint pensionat de invaliditate ,{ cod pensie N23 } ,datorita unui accident de munca soldat cu amputarea bratului sting . Sint posesor ... (vezi toată discuția)
Certificat de incadrare in grad de handicap accentuat - plata indemnizatiei, pensie nistorsofia nistorsofia Buna ziua!, ma aflu in pensie anticipata partiala din data de 03. 01. 2011 . Tot anul acesta, ( nestiind dinaintea datei de 03.01. 2011 caci boala de care ... (vezi toată discuția)
Despre facilitatile persoanelor cu handicap gheorghedragomir gheorghedragomir Bună ziua ! ati avut o idee nemaipomenită să puteti ajuta lumea d.p.d.d.v .Sunt o persoana cu handicap accentuat care beneficiază conf N.C.F.de FACILITATI ... (vezi toată discuția)