avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare chiriaș
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare chiriaș

Buna seara! Daca ati putea sa imi raspundeti, ar putea fi vreodata un chirias evacuat din apartament atat timp cat nu i-a fost reziliat contractul de inchiriere? Este instanta tinuta de contractul de inchiriere sau pot exista motive pentru a se dispune direct evacuarea fara rezilierea prealabila a contractului?
Buna ziua,
Da, instanta este tinuta de contractul de inchiriere.
Pe chirias il puteti evacua numai daca a expirat contractul si nu a mai fost prelungit sau daca nu a respectat una sau mai multe din clauzele contractului.


Ma gandeam la situatia in care reclamanta cere instantei sa dispuna evacuarea din apartament a fostului sot pentru imposibilitatea convietuirii cu acesta, el devenind extrem de violent. Sotia motiveaza ca apartamentul este detinut in calitate de chiriasi de cei doi fosti soti, iar prin hotararea de divort s-a dispus partajarea folosintei acestuia. Ar putea sotia sa ceara instantei evacuarea, cum ar trebui sa procedeze? Ar avea calitate procesuala activa avand in vedere ca si ea este chirias la randul ei?
In ce consta mai exact partajarea folosintei ?
Depinde de partajul ala de folosinta, mie imi pare absurd, insa nu stiu ce scrie exact acolo, in hotararea aia. Instanta e tinuta de contract, dar si de violenta etc.
Poate fi facut un ordin de protectie daca situatia e grava sau se poate merge pe procedura speciala...
trailer1234 a scris:
Ma gandeam la situatia in care reclamanta cere instantei sa dispuna evacuarea din apartament a fostului sot pentru imposibilitatea convietuirii cu acesta, ...

@trailer1234, da se poate (exact ăsta era raspunsul la intrebare). Poate sa fie si actualul sot, nu neaparat fostul sot, pentru ca temeiul este exact cel de la ordinul de protectie, respectiv:
a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
Deci chiar daca este titular al dreptului de proprietate sau chirias.
În plus, cel evacuat va fi tinut sa plateasca in continuare chiria, in temeiul textului:
Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.

Alte discuții în legătură

Ordin de restrictie nu pentru un membru al familiei - poate fi cerut? ContSters57493 ContSters57493 Buna seara, Se poate face plangere cu solicitare ordin de restrictie pentru o persoana care nu face parte din familie? Exista in Romania vreo lege speciala ... (vezi toată discuția)
Divort, stabilirea domiciliului ContSters340944 ContSters340944 Buna ziua, Sunt in divort cu sotul meu, stam intr-o locuinta sociala, data de primarie, titular de contract sunt eu. Chiar nu mai putem locui impreuna, am ... (vezi toată discuția)
Ordin de evacuare Cornelia_Alexandra Cornelia_Alexandra Buna seara,am si eu o intrebare legata de un ordin de evacuare. Sunt divortata si in proces de partaj, iar fostul sot nu locuieste la domiciliul proprietate ... (vezi toată discuția)