avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... firma straina inchiriaza (da in chirie) spatiu
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

firma straina inchiriaza (da in chirie) spatiu

Buna ziua,
Am urmatoarele nelamuriri, va rog sa ma sfatuiti, in cate locuri am intrebat fiecare are alte pareri.
Firma straina cumpara spatiu de productie formata din hala si cladire de birouri cu etaj. La un etaj exista un chirias cu contract valabil pana la sfarsitul anului, vanzarea cladirii era conditionata de preluarea chiriasului. Firma straina e nerezidenta. Ce obligatii are firma straina fata de statul roman, in afara de plata impozitului pe bunurile imobile? Ce trebuie sa faca pentru a putea incasa chiria ? (contract valabil pana la sfarsitul anului ?) Trebuie sa declare veniturile in Romania si sa le impoziteze aici ? Ce implicatii mai are acest lucru ?
Mentionez, ca firma straina a cumparat spatiul cu scopul de a-l pune la dispozitia filialei printr-un contract de comodat si nu intentioneaza sa desfasoare nici un fel de activitate pe plan local. Filiala e persoana juridica romana.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 09:07, 5 Septembrie 2009
Buna ziua.

Firma straina este ne-rezidenta (nu are domiciliul fiscal in Romania).
Cum a achizitionat spatiul ? In nume propriu sau in numele filialei sale din Romania ?

Daca a achizitionat in nume propriu este un proprietar de bun imobil in Romania si prin efectul contractului de inchiriere rpresteaza servicii si ealizeaza venituri din inchirierea bunurilor proprii in Romania, deci datoreaza impozit pe venit catre Statul Roman.

Daca firma straina incheie un contract de comodat cu filiala persoana juridica romana, prin acest contract poate sa-i transmita acesteia si contractul de locatiune al chiriasului pre-existent.
Firma romana incaseaza chiria pe baza de factura cu TVA (sau fara, dupa caz) si plateste impozitul corespunzator catre Statul Roman.
In acest caz, firma straina nu realizeaza in nume propriu venituri in Romania.

Cu stima,
Profesionist in insolventa Eugen MARCOV
Firma straina nu are domiciliu fiscal in Romania si a achizitionat spatiul in nume propriu. Va incheia un contract de comodat cu filiala persoana juridica romana si nu doreste sa realizeze venituri in Romania. Suma de bani e nesemnificativa, iar complicatiile aferente sunt enorme (domiciliu fiscal, CUI, reprezentant fiscal, declaratii, bilant?).

Intrebarea e, permite legea filialei sa inchirieze un spatiu obtinut prin contract de comodat ? Deci, filiala nu plateste nimic pentru spatiu, dar il da mai departe si obtine venituri.

Oricum raspunsul dat pare varianta cea mai simpla si va multumesc mult.
agnes1999 a scris:

......................................................
Intrebarea e, permite legea filialei sa inchirieze un spatiu obtinut prin contract de comodat ? Deci, filiala nu plateste nimic pentru spatiu, dar il da mai departe si obtine venituri.
Oricum raspunsul dat pare varianta cea mai simpla si va multumesc mult.


Observatia Dvs. este pertinenta.
Nu atat pentru ca filiala "nu plateste nimic pentru spatiu" cat pentru faptul ca are sau nu are in obiectul de activitate codul CAEN pentru "inchiriere/subinchiriere bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate" (pe CAEN vechi era 7020, pe cel nou, cautati).

Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen MARCOV
Multumesc pentru atentionare, acest lucru mi-ar fi scapat, filiala nu are in obiectul de activitate codul CAEN pt. inchiriere. Un act aditional la actul constitutiv insa ar rezolva aceasta problema, dar in rest ar fi OK ?
Da, OK.

Succes

Alte discuții în legătură

Contract de? adrian_velicu adrian_velicu Buna seara, Detin un spatiu comercial in chirie si doresc sa diversific activitatea existenta .Firma care detine spatiul nu are voie sa aiba alte venituri ... (vezi toată discuția)
Plata chirie firma neplatitoare de tva Misogina Misogina Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire: firma neplatitoare de TVA, functioneaza intr-un spatiu inchiriat de la o firma platitoare de TVA. Factura se ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza -ajutooooor! rodia rodia O societate B care are in chirie un spatiu de la o societate A vrea sa subinchirieze o parte din acesta (3 camere) la diverse persoane fizice. Proprietarul ... (vezi toată discuția)