avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cum se procedeaza -ajutooooor!
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cum se procedeaza -ajutooooor!

O societate B care are in chirie un spatiu de la o societate A vrea sa subinchirieze o parte din acesta (3 camere) la diverse persoane fizice.
Proprietarul spatiului (A) nu s-a declarat platitor de tva pe activitatea de inchiriere si deci nu factureaza cu tva societatii(B).
Dar intrebarea este: daca proprietarul(A) nu factureaza chiria cu tva, chiriasul(B) cel care subinchiriaza, poate depune notificare prin care sa plateasca tva pe activitatea de subinchiriere?
In cazul in care chiriasul (B) plateste tva pentru subinchiriere, tva-ul aferent achizitiei bunurilor pentru aceasta activitate(cumparare paturi,lenjerii,etc)este deductibil?
Dar cheltuiala cu aceste bunuri?
Trebuie sa incheie contracte cu persoanele fizice celor care le subinchiriaza chiar daca acestea dorm numai o noapte?
Se elibereaza factura sau cel mai indicat este sa se dea bon fiscal?
Daca se da bon fiscal ce anume ar trebui sa apara pe acesta(chirie camera?).

Multumesc:love2:
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 16:34, 22 Septembrie 2009
In primul rind soc B trebuie sa aiba cod caen pt aceasta activitate.
Notificarea pt plata tva la inchiriere se face daca cel care subinchiriaza opteaza pt taxarea acestei activ. Nu conteaza daca fact de inchiriere pe care soc B o primeste de la soc A este fara tva, el poate opta pt taxare.
Deducerea tva la bunurile achizitionate se face daca inchirierea este cu tva, daca nu se face pe baza de prorata (daca nu se cunoaste destinatia cumpararilor) sau nu se deduce daca se stie ca este pt activ scutita. Cheltuiala este deductibila indiferent daca se plateste tva sau nu.
Contract cu PF eu zic ca trebuie facut. Trebuie dat bon fiscal in mod obligatoriu, factura se elibereaza numai la cerere.
De vazut daca in cazul in care se inchiriaza in regim hotelier (motel) nu va trebuie aprobari de la Min turism (stele, margarete) sau ceva special de la Sanepid etc.
De acord cu t.simona, dar in primul rand trebuie sa aveti acordul societatii A, pentru a subinchiria.
In rest, succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subinchiriere! doru_gabriel doru_gabriel Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti intr-o problema! Din punct de vedere juridic este posibil ca o persoana fizica sa inchirieze un imobil de la o persoana ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva Cris2005 Cris2005 Firma pe care o reprezint a incheiat un contract de inchiriere a unui imobil, de la o firma romaneasca, platitoare de TVA. Firma proprietara emite in fiecare ... (vezi toată discuția)
Clarificare chirie levantica levantica societatea are o cladire, desfasoara ca activitate principala comertul cu diferite produse.inchiriaza o parte din suprafata cladirii catre o alta societate ... (vezi toată discuția)