avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cumparare masina - TVA se schimba
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cumparare masina - TVA se schimba

Buna,
Am urmatorul caz, sunt in cursul achizitionarii unei masini noi de 19.000 EUR cu TVA inclus.
Am platit un avans de 2.000 EUR, urmand ca in luna ianuarie sa achit restul banilor.
Observ faptul ca TVA-ul se schimba incepand cu 1 ianuarie.
Intrebarea mea este daca suma totala platita de mine (cea cu TVA) se va modifica atunci cand voi plati restul pentru masina in ianuarie sau voi plati tot restul de 17.000 EUR ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:57, 17 Decembrie 2016
Conform Cod fiscal:

ART. 291 - Cotele

(6) În cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 282 alin. (2), precum și în situația prevăzută la alin. (5).


Cota se va schimba 19% daca livrarea autoturismului va fi in 2017. (inclusiv pt avans)

Totusi d-voastra veti achita tot 17.000 euro:

Norme cod fiscal:

CAPITOLUL VIII - Cotele de taxă

36. Pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile, respectiv cele care sunt supuse cotei standard de TVA sau cotelor reduse de TVA, prevăzute de art. 291 din Codul fiscal, taxa colectată se determină după cum urmează:

a) se aplică cota legală de TVA la contravaloarea livrării/prestării, în cazul în care rezultă că părțile au convenit că TVA nu este inclusă în contravaloarea livrării, sau în cazul în care contrapartida nu este stabilită de părți, ci este stabilită prin lege, prin licitație, printr-o hotărâre a instanței, sau alte situații similare, și nu include taxa;

b) contrapartida unei livrări de bunuri/prestări de servicii trebuie considerată ca incluzând deja taxa pe valoarea adăugată, taxa determinându-se prin aplicarea procedeului sutei mărite, respectiv 20 x 100 / 120 în cazul cotei standard și 19 x 100 / 119 începând cu data de 1 ianuarie 2017, 9 x 100 / 109 sau 5 x 100 / 105 în cazul cotelor reduse, în următoarele situații:

1. atunci când părțile au convenit că TVA este inclusă în contravaloarea livrării/prestării;
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Decembrie 2016
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Onorariu avocat Veronica81 Veronica81 In contractul de asistenta juridica pe care l-am semnat cu dl avocat sunt mentionate 2 onorarii, astfel: onorariu fix 100 lei+TVA si un onorariu de succes ... (vezi toată discuția)
Probleme tva - prestari servicii office1 office1 Buna ziua, sunt prestator de servicii (foto). Pentru toate contractele semnate, incasez avans (30%) la semnare, urmand ca serviciul sa fie prestat la o data ... (vezi toată discuția)
Anulare extindere plafon tva de 5% pentru locuinte noi. aelemarac aelemarac Buna ziua, In decembrie 2020 se considera ca din ianuarie 2021 intra in vigoare articolul care extinde plafonul de tva 5% la locuinte pana la valori de 140000 ... (vezi toată discuția)