Buna ziua,
Cazul meu este urmatorul: acum aproximativ o luna a decedat matusa mea (sora mamei), fara copii si fara sot (era vaduva de multi ani), si de asemenea fara frati sau surori in viata (pre-decedati), lasand in urma o casa.
In mod normal la mostenire am fi venit eu si sora mea, in calitate de mostenitori colaterali dupa mama noastra (sora matusii), precum si varul nostru - fiul fratelui (predecedat) al matusii si al mamei - fiecare cu drept de 1/3 din masa succesorala.
Din pacate insa, sora mea a decedat acum aproximativ 3 ani, deci nu are cum veni la mostenire; insa, sora mea are o fiica, in viata, care, dupa parerea mea, ar avea dreptul la 1/3 al mamei sale, in locul careia se urca in grad prin reprezentare succesorala.
Problema este ca varul nostru se opune, pretinzand ca, dupa moartea surorii mele, ramanand numai el si cu mine in viata, mostenirea trebuie sa se imparta in doua jumatati - adica, pretinde el - nepoata mea (fiica surorii) nu mai are drept la mostenire.
Ca urmare doresc sa intreb daca vreunul din specialistii in materie de pe acest site (notar, avocat) poate sa se pronunte referitor la aceasta problema: am eu dreptate, si nepoata mea se urca prin reprezentare ca sa culeaga partea care i-ar fi revenit mamei sale (surorii mele) de 1/3, sau are varul meu dreptate si avem dreptul, el si cu mine, fiecare la 1/2 din masa succesorala?
Multumesc anticipat.
Pai,tocmai art.964 alin.(4) da raspunsul : dacă legea nu prevede altfel! Si legea prevede altfel atunci cand sunt indeplinite conditiile reprezentării. Conform art.968, în cazurile în care operează reprezentarea succesorală, moştenirea se împarte pe tulpină.
Sunteti colaterali privilegiati, însa nu puteti veni la mostenire in nume propriu daca sunt indeplinite conditiile reprezentarii.
Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat. Fratii defunctului sunt rudele cu gradul cel mai apropiat si culeg mostenirea, daca sunt in viata. Daca nu sunt in viata sau sunt nedemni, legea permite totusi ca ei sa culeaga mostenirea prin reprezentare, prin intermediul altcuiva, daca sunt indeplinite conditiile reprezentarii. Doar daca nu sunt indeplinite conditiile reprezentarii, mostenirea se culege de rudele de grad mai indepartat, in nume propriu.
Veniti in nume propriu, dupa cum am spus si anterior, doar daca fratii defunctului ar fi in viata si ar renunta la mostenire sau daca ar fi fost dezmosteniti, caz in care, nefiind indeplinite conditiile ca acestia sa culeaga mostenirea fie personal, fie prin intermediul reprezentantului lor, sunt chemate rudele de grad mai indepartat, in nume propriu.
anda2016, va multumesc pentru raspuns. Inteleg ce scrieti...
Ramane o singura intrebare: ce ma obliga pe mine, de exemplu (si la fel pe sora mea, daca traia) sa venim la mostenire ca si colaterali in nume propriu, in loc sa venim prin reprezentarea mamei noastre predecedate? Conform acelor articole de lege pare ca avem dubla calitate, de reprezentanti dar si de colaterali directi...
Calitatea de colaterali privilegiati o aveti oricum, indiferent daca sunteti sau nu chemati la mostenire. Aveti ceea ce se cheama vocatie succesorala generala la mostenirea defunctului. Insa, pentru a culege mostenirea, este necesar sa aveti vocatie succesorala concreta, adica sa nu fiti inlaturati, prin aplicarea principiilor devolutiunii legale ,de catre alti succesibili aflati in rang preferabil. Legea instituie o anumita ordine de chemare la mostenire, normele avand caracter imperativ. Având caracter imperativ, nu pot fi schimbate nici prin vointa succesibililor ( decat prin renuntare la mostenire) si, in principiu, nici prin vointa celui care lasa mostenirea( exceptand situatiile in care defunctul ar dezmosteni un mostenitor nerezervatar sau ar dispune prin testament fara sa incalce rezerva).
In situatia data, chiar daca mostenitorii in rang preferabil nu sunt in viata la data deschiderii mostenirii, prin institutia reprezentării ei sunt chemati sa culeaga mostenirea prin intermediul altcuiva, astfel incat s-ar putea spune ca ei sunt prezenti,” exista “in continuare in calculele pe care le facem pentru a stabili cine este indreptatit sa vina la mostenire. Aceasta este ratiunea instituirii reprezentarii. Iar daca mostenitorii in rang preferabil “ exista” in continuare prin acest artificiu , ii inlatura pe cei in grad mai indepartat. Cu alte cuvinte, situatia este analizata ca si cum am face abstractie de faptul ca sunt predecedati. Nu dumneavoastra alegeti daca veniti la mostenire prin reprezentare sau in nume propriu, ci lor li se permite sa fie reprezentati. Asa se explica faptul ca nu puteti alege sa veniti la mostenire in nume propriu.
Regulile mostenirii legale au fost stabilite pornind de la ideea ca mostenirea se culege cu prioritate de catre cei care sunt mai apropiati de cel care lasa mostenirea. Cei mai indepartati sunt chemati doar daca cei mai apropiati nu indeplinesc conditiile, renunta sau sunt dezmosteniti. Or, daca indeplinesc conditiile ( si in speta data indeplinesc conditiile, legea permitandu-le sa culeaga prin reprezentare), nu pot fi inlaturati.
Este adevarat ca nu veti gasi scris “negru pe alb” in cod aceasta regula, este o interpretare data in doctrina prin coroborarea normelor care guverneaza mostenirea legala. Pentru detalii, va recomand Tratatul de drept succesoral al prof. Francisc Deak editia a III-a ingrijita si actualizata de prof. Romeo Popescu.
anda2016, va multumesc, ceea ce scrieti are sens, si intr-adevar mie mi-a scapat acest aspect important: din moment ce fie si numai unul din colaterali alege sa vina la mostenire prin reprezentarea antemergatorului sau (si nu ca si colateral direct), daca noi ceilalti, in mod ipotetic, am veni utilizand statutul de colaterali directi, acela care vine prin reprezentare ne-ar da la o parte pe noi cei ce (ipotetic) venim in nume propriu, pentru ca este de grad mai inalt decat noi (antemergatorul pe care-l reprezinta era de grad mai inalt decat noi, fiind egal in grad cu antemergatorul nostru).
Si atunci, pentru a avea drept la mostenire, trebuie sa venim in grade egale cu cel care a ales reprezentarea, adica, sa venim si noi prin reprezentare. In acel caz, insa, se face impartirea pe tulpini (cazul clasic de reprezentare).
In concluzie: varul nostru mosteneste 1/2 din masa succesorala, iar eu si cu nepoata mea (care o reprezinta pe sora mea) cealalta 1/2. Si deci eu personal mostenesc 25% si nepoata mea 25% din masa succesorala.