avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - bani CEC.complicat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - bani CEC.complicat

Buna ziua! Bunicul meu a decedat luna trecuta si a avut pusi niste bani la CEC.inainte sa moara el si sora lui,ziceau ca banii care ii are vor trece automat pe numele ei in caz ca el va muri;doar ca am fost la CEC si mi-au cerut un certificat de mostenitor pe numele ei,pe care ea nu il detine,ei nestiind ca s-au schimbat legile de atatia ani.
Am fost la notar si mi-a cerut urmatoarele acte ca sa poata sa-i faca ei un certficat de mostenitor:
-certificatul bunicului de deces
-buletinul+certif de nastere si casatorie al surorii lui
-certificatele de deces ale parintilor( mentionez ca mi-a zis ca parintii ar fi fost primi in drept la banii lui de la CEC,si sa dovedim ca au murit,pai acuma ar fi avut peste 100 de ani!!!dar mi.a zis ca asa cere legea)
-depozitii de martori
-cerere pt dezbaterea succesiunii

Iar de certificatul de deces al strabunicului meu de abia am facut rost deoarece el a murit in alta localitate,si nu stiam anul decesului,dar l-am gasit in registru cu mortii al preotului din localitatea respectiva.
In sfarsit, am facut rost si de certificatele de deces ale parintilor lor, in rest aveam toate actele.si-am sperat ca acuma se rezolva. Si acuma ma intreaba daca bunicul meu mai are alti frati in afara de sora lui si i-am zis ca stiu ca mai are un frate dar pe care eu personal nu il cunosc si de care de cand ma stiu i-am auzit doar de 2 ori sa zica ceva de acel frate.Eu stiu ca bunicul meu cu sora lui au rupt orice legatura cu acel frate si sunt 40 de ani de cand nu au mai vb cu acela.Nici macar nu stiu daca mai traieste, ca acuma am intrebat-o pe sora bunicului meu cati ani ar trebui sa aibe acel frate acuma?si mi-a zis ca 85 de ani!ca el era fratele cel mare!
Astfel ca mi s-a zis la notar ca si acel frate are dreptul la banii bunciului meu depusi la CEC si ca trebuie sa fac rost de certificatul lui de deces ( in caz ca a murit) in caz ca nu a murit trebuie sa fac rost de declaratie sau procura de renuntare semnata de acest frate,asta in cazul in care el renunta la acesti bani.si daca a murit trebuie sa fac rost si de certif de nastere ale copiilor lui,si la fel daca ei renunta sau nu la banii bunicului meu.
Va rog sfatuiti-ma ce sa fac?:( eu nici macar nu-l cunosc pe acel om,pt mine e un strain total,fratele bunicului meu!si bunicu meu cu sora lui au rupt toate legaturile cu acel frate!
Mentionez ca bunicul meu este adica era divortat,bunica mea este recasatorita ( mi s-a zis la notar ca ea iese din start), fata lui a murit acuma multi ani,adica mama mea.si eu de cand ma stiu locuiam cu el si sora lui ( a bunicului),care mentionez m-a adoptat deci eu port numele surorii lui.care in acte apare ca mama a mea. eu nu inteleg de ce are fratele ala drepturi pt ca stiu sigur de cand sunt eu in viata ca nu i-a ajutat cu nimica ca altfel aflam mai demult de existenta lui,si am intrebat-o pe o prietena de a mamei mele biologice daca ea stia de existenta acelui frate si ea mi-a zis ca niciodata nu a auzit ca ei sa mai aiba un frate,si prietena asta crescut cu mama mea deci a venit des in casa bunicului meu si ea stie doar de el si sora lui.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 00:35, 28 Februarie 2013
"eu nu inteleg de ce are fratele ala drepturi pt ca stiu sigur de cand sunt eu in viata ca nu i-a ajutat cu nimica ca altfel aflam mai demult de existenta lui" :
- drepturile moştenitorilor sunt stabilite potrivit Legii pe clase de moştenitori şi nicidecum pe baza vreunui "ajutor" dat de de noi rudelor noastre, semenilor, prietenilor etc ;
- la serviciul Stării Civile a Primăriei locului naşterii bunicului dvs., aţi putea găsii unele informaţii cu privire la un posibil frate al bunicului, surorii etc ;
- întrucât notarul v-a dat informaţiile necesare, nu intru în alte detalii. Totuşi, observ că faceţi referire şi la decesul mamei dvs. ca fiică a bunicului, apoi : " (mentionez ca mi-a zis ca parintii ar fi fost primi in drept la banii lui de la CEC,si sa dovedim ca au murit" , nu părinţii bunicului veneau la moştenire dacă bunicul avea copii - pe mama dvs. (sau poate înţeleg eu greşit şi vă referiţi la părinţii dvs. ca şi cum, unul dintre ei, ar fi fost copil al bunicului) ci descendenţii : copii lui/mama dvs. (trebuie şi certificatul de deces al mamei dvs.) , alţi copii de mai avea, apoi, ceilalţi potrivit claselor de moştenitori din care fac parte până la gradul IV ;
- de nu se găsesşte posibilul frate al bunicului, prietena mamei dvs. ar putea da o declaraţie în faţa notarului precum că nu are frate ci doar acea soră despre care faceţi vorbire.
Notă : acea soră a bunicului (care înţeleg că se află în viaţă) nu vă poate furniza ceva date despre câţi fraţi au fost ?
Ma refeream ca la notar mi s-a zis ca primii in drept la banii bunicului meu depusi la CEC ar fi fost parintii lui ( deci strabunici mei,eu credeam ca ar fi fost urmasii lui,dar mi s-a zis ca s-au schimbat legile) apoi fratii lui, apoi copii lui-el a avut o singura fata care a murit adica mama mea,apoi nepotii,adica eu fiind singura nepoata,el avand doar o fata.
Si sa stiti ca certificatul de deces al mamei mele,singurei lui fiice,nu mi l-a cerut deloc la notar.
Sora bunicului meu mi-a zis ca intr-adevar au fost 3 fratii,ea e cea mai mica,bunicul meu ce a murit era mijlociu,iar celalat frate era cel mare,de care nici macar nu stie daca mai traieste sau nu.ei certandu-se inainte sa moara mama lor adica acuma vreo 40 de ani in urma.si nici el nu i-a cautat in toata perioada asta,deci au rupt orice legatura.
Deasmenea, la notar mi s-a zis ca daca nu se gaseste acel frate, trebuie sa fac rost de certificatul lui de deces, si sa-i caut copii acelui frate( daca are copii) ca ei ar fi in drept dupa el,sau sa deschida succesiunea si daca in decurs de un an nu vine nimeni sa isi ceara drepturile,matusa mea e acoperita.asa mi-a zis.doa ca matusa mea nu stiu daca mai traieste un an de zile!:( pt ca e devastata dupa moartea bunicului meu,ca ei tot impreuna au stat! si e si batrana si ea are peste 80 de ani!!si e si foarte bolnava, ca odata ce rezolv cu actele trebuie sa aduc notaru acasa,ea neputandu-se deplasa.
Eu vreau sa stiu cum ar fi cel mai bine sa procedez.
Va multumesc anticipat.
Iată, ce ne spune legea :
A.
 Potrivit Codului Civil, avem  4 clase de moştenitori legali :
 
1. clasa I : clasa descendenţilor în linie dreaptă, cuprinde:
a) copii (care sunt rude de gradul I)
b) nepoţii (rude de gradul II)
c) strănepoţii (rude de gradul III)
d) ceilalţi descendenţi, până la infinit
 
2. clasa a II-a : clasa mixtă, cuprinde:
a) clasa ascendenţilor privilegiaţi (adică reprezentaţi de părinţii defunctului, rude de gradul I)
b) clasa colateralilor privilegiaţi (fraţii şi surorile defunctului, rude de gradul II; nepoţii de frate/soră, rude de gradul III ; strănepoţii de frate/soră, rude de gradul IV)
 
3. clasa a III-a  : clasa  ascendenţilor ordinari, cuprinde:
a) bunicii, rude de gradul II,
b) străbunicii, rude de gradul III,
c) ceilalţi ascendenţi, fără limită de grad
 
4. clasa a IV-a : clasa colateralilor ordinari, ce cuprinde:
a) unchii şi mătuşile defunctului, rude de gradul al III-lea,
b) verii primari, fraţii şi surorile bunicilor, rude de gradul al IV-lea,
c) fraţii şi surorile bunicilor, rude de gradul al IV-lea.

 Notă :
Moștenitorii legali ai celor 4 clase mai sus menționate NU sunt chemați toți odată la dezbaterea succesorală, ci vin pe rând doar în lipsa celor dinaintea lor.

B.
Codul Civil, ne arată următoarele :
ART. 963
    Moştenitorii legali
    (1) Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
    (2) Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.
    (3) În lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.
    ART. 964
    Principiile generale ale devoluţiunii legale a moştenirii
    (1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:
    a) clasa întâi: descendenţii;
    b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;
    c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;
    d) clasa a patra: colateralii ordinari.
    (2) Dacă în urma dezmoştenirii rudele defunctului din clasa cea mai apropiată nu pot culege întreaga moştenire, atunci partea rămasă se atribuie rudelor din clasa subsecventă care îndeplinesc condiţiile pentru a moşteni.
    (3) Înăuntrul fiecărei clase, rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat, cu excepţia cazurilor pentru care legea dispune altfel.
    (4) Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, dacă legea nu prevede altfel.
 
    CAP. II
    Reprezentarea succesorală
 
    ART. 965
    Noţiune
    Prin reprezentare succesorală, un moştenitor legal de un grad mai îndepărtat, numit reprezentant, urcă, în virtutea legii, în drepturile ascendentului său, numit reprezentat, pentru a culege partea din moştenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost nedemn faţă de defunct sau decedat la data deschiderii moştenirii.
    ART. 966
    Domeniul de aplicare
    (1) Pot veni la moştenire prin reprezentare succesorală numai descendenţii copiilor defunctului şi descendenţii fraţilor sau surorilor defunctului.
    (2) În limitele prevăzute la alin. (1) şi dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 967, reprezentarea operează în toate cazurile, fără a deosebi după cum reprezentanţii sunt rude de acelaşi grad ori de grade diferite în raport cu defunctul.
    ART. 967
    Condiţii
    (1) Poate fi reprezentată persoana lipsită de capacitatea de a moşteni, precum şi nedemnul, chiar aflat în viaţă la data deschiderii moştenirii.
    (2) Pentru a veni prin reprezentare succesorală la moştenirea defunctului, reprezentantul trebuie să îndeplinească toate condiţiile generale pentru a-l moşteni pe acesta.
    (3) Reprezentarea operează chiar dacă reprezentantul este nedemn faţă de reprezentat sau a renunţat la moştenirea lăsată de acesta ori a fost dezmoştenit de el.
    ART. 968
    Efectul general al reprezentării succesorale
    (1) În cazurile în care operează reprezentarea succesorală, moştenirea se împarte pe tulpină.
    (2) Prin tulpină se înţelege:
    - înăuntrul clasei întâi, descendentul de gradul întâi care culege moştenirea sau este reprezentat la moştenire;
    - înăuntrul clasei a doua, colateralul privilegiat de gradul al doilea care culege moştenirea sau este reprezentat la moştenire.
    (3) Dacă aceeaşi tulpină a produs mai multe ramuri, în cadrul fiecărei ramuri subdivizarea se face tot pe tulpină, partea cuvenită descendenţilor de acelaşi grad din aceeaşi ramură împărţindu-se între ei în mod egal.

. . .

C.
ce am mai putea spune potrivit soluției notarului ?

D.
deci : potrivit postării dvs., rezultă că într-adevăr a mai existat un frate.E posibil să fi decedat, solicitați serviciului Stării Civile a Primăriei de la locul nașterii (decesul a fost înregistrat la locul ultimului domiciliu, poate fi o altă primărie și transmisă situația cu adresă la locul nașterii) o copie legal valabilă pt notar în vederea dezbaterii unei succesiuni.

E.
dacă aflați numele copiilor acelui frate, ați putea da de urma lor și a-i înștiința tot prin notar : o adresă la SPCLEP.

F.
cel mai bine de ”procedat” ? : să îndepliniți toate cerințele legale, să obțineți toate actele necesare dezbaterii succesorale și depunându-le la timp notarului.Vi se va solicita și Certificatul de deces al defunctei mame.Altfel nu veți putea fi acceptată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cristimunteanu cristimunteanu Buna ziua. Am 66 ani, niciodata casatorit, si un copil mic (recunoscut oficial) De asemenea eu am si o sora vitrega. Mama copilului traieste separat de mine. ... (vezi toată discuția)
Frate mostenitor? trueblack trueblack Am un frate vitreg dupa tata.A fost conceput cu o alta femeie in perioada in care tata era inca casatorit cu mama.Ulterior au divortat.Fratele poate sa ma ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)