avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare strain in afara tarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare strain in afara tarii

Buna ziua
O firma cu sediul social in Romania doreste sa angajeze o persoana din Filipine, dar care sa activeze acolo in zona Asiei, nu in Romania.
Este posibil asta? Care ar fi demersurile pe care firma respectiva trebuie sa le faca in acest sens?
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:34, 26 Ianuarie 2017
In primul rand, va trebui sa obtina aviz de angajare pentru aceapersoana.
Sa zicem ca are acel aviz. Mai departe ce trebuie facut? I se poate intocmi un contract individual de munca in baza acelui aviz de munca? Ma gandesc ca de "drept de sedere temporara" pe teritoriul Romaniei nu se mai pune problema, deoarece nu va presta pe teritoriul Romaniei... Carei legislatii i se va supune in acest caz? Legislatiei de munca a Romaniei sau legislatiei din Filipine?
Exista ceva lege care sa clarifice aceste aspecte?
Se poate incheia c.i.m., daca are aviz de angajare.

C.i.m. va fi supus prevederilor Codului Muncii din Romania.

Conform Art. 2. din Codul Muncii:
Dispozitiile cuprinse in prezentul cod se aplica:
a) cetatenilor romani incadrati cu contract individual de munca, care presteaza munca in Romania;
b) cetatenilor romani incadrati cu contract individual de munca si care presteaza activitatea in strainatate, in baza unor contracte incheiate cu un angajator roman, cu exceptia cazului in care legislatia statului pe al carui teritoriu se executa contractul individual de munca este mai favorabila;
c) cetatenilor straini sau apatrizi incadrati cu contract individual de munca, care presteaza munca pentru un angajator roman pe teritoriul Romaniei;
d) persoanelor care au dobandit statutul de refugiat si se incadreaza cu contract individual de munca pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii;
e) ucenicilor care presteaza munca in baza unui contract de ucenicie la locul de munca;
f) angajatorilor, persoane fizice si juridice;
g) organizatiilor sindicale si patronale.

De aici eu inteleg ca nu ne incadram si ca nu i se va aplica legislatia muncii din Romania....
Art. 278. C.mun.
(1) Dispoziţiile prezentului cod se întregesc cu celelalte dispoziţii cuprinse în legislaţia muncii şi, în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de muncă prevăzute de prezentul cod, cu dispoziţiile legislaţiei civile.

Codul civil
art. 2.638 Legea aplicabilă în lipsa alegerii
(1) În lipsa alegerii, se aplică legea statului cu care actul juridic prezintă legăturile cele mai strânse, iar dacă această lege nu poate fi identificată, se aplică legea locului unde actul juridic a fost încheiat.

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii Lavinia16 Lavinia16 Care sunt categoriile de persoane carora nu li se aplica dreptul muncii in Romania? (vezi toată discuția)
Aplicabilitatea codului muncii mihaimatiesm mihaimatiesm Codul muncii este valabil si pentru bugetari ( cadre didactice, personalul unei scoli etc.) sau numai pentru cei din mediul privat? (vezi toată discuția)
Aplicatie legislatia muncii migulaura migulaura Buna ziua, as dori sa stiu ce legislatie se aplica in cazul in care am un contract de munca cu cetateni romani, incheiat in Romania dar care se executa in ... (vezi toată discuția)