Buna ziua,imi desfasor activitatea intr o societate comerciala incepand cu 18 august 2015.Pe parcurs am aflat ca patronii nu dau concediile de odihna angajatilor X-( X-( .Acum intentionez sa mi inchei colaborarea cu ei si vreau sa i fortez cumva sa mi dea dreptul la concediul de odihna sau la compesarea acestuia in bani.Nu mi am luat nici macar o zi de CO de la inceperea colaborarii cu ei.... Am nevoie de sfatul/ajutorul dvs.
Multumesc anticipat.
Va sugerez sa depuneti o cerere prin care solicitati acordarea concediului de odihna pentru anul 2015. Daca vi se va refuza acest lucru puteti demisiona fara preaviz, pentru nerespectarea de catre angajator a obligatiilor din CIM( str. 81 ( 8 ), din Codul Muncii ). Dupa depunerea demisiei, puteti cere angajatorului de a va achita indemnizatia pentru CO neefectuat din anii 2015 si 2016. Neachitarea acestor drepturi poate fi reclamata la ITM si/sau sesizarea justitiei. Atentie ! ITM nu poate obliga angajatorul sa va plateasca drepturile neachitate, dar il poate amenda pentru nerepectarea obligatiilor sale. Doar Justitia poate obliga angajatorul sa va plateasca aceste drepturi.
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.