Buna!
Va rog frumos sa ma ajutati.Cand m-am angajat in contractul de munca era si o clauza de neconcurenta care arata asa L. Clauza de neconcurenta :
1. Salariatul nu are voie sa presteze in interesul propriu sau al unui tert o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata de angajatorul sau, sau sa presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau.
2. Aceasta clauza isi produce efectele si dupa data incetarii prezentului contract , pentru o perioada de 6 luni in cazul functiilor de executie si 2 ani pentru functii de conducere.
3. Prezenta clauza ii atribuie salariatului o indemnizatie de ………………..din salariu.
4. In caz de nerespectare a acestei clauze salariatul este obligat la restituirea indemnizatiei si plata de daune interese corespunzatoare prejudiciului cauzat angajatorului.
In momentu asta vreau sa imi deschid PfA pe acelasi domeniu de activitate.
Vreau sa precizez ca la valoarea indemnizatiei e trecut doar .....
Intrebarea mea este daca imi deschid PFA sunt obligata sa restitui indemnizatia si plata de daune interese corespunzatoare prejudiciului cauzat angajatorului.
Multumesc,
Anca
Clauza îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal - cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului;
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
alimentare etc.);
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.
Suntem in prezenta unei norme imperative incat, in baza art. 57 alin. (1) din acelasi cod şi a principiului de drept actul secundar urmeaza soarta actului principal, nerespectarea dispozitiilor de mai sus, precum şi a altora de aceeasi natura – incidente - atrage nulitatea clauzei de neconcurenta.
Constatarea nulitatii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor iar daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca (art. 57 alin. (6) şi alin. (7) din Codul muncii) .