avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... punerea in posesie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

punerea in posesie

am o casa cu gradina aferenta.dupa 1990 am fost pusi in posesie cu terenul de sub casa ,am primit un ordin al prefectului prin care ni se dadea si gradina dar cu un numar gresit topo,din 2004 am avut doi avocati,am batul la multe usi si nu reusim sa obtinem un alt act corect,suntem trimisi de la o institutie la alta pasindu-se responsabilitatea.ce este de facut in aceasta situatie?culmea este ca platim impozit la primarie pe teren si casa dar terenul in acte nu este inca al nostru.
LEGE nr.18 din 19 februarie 1991
Legea fondului funciar


CAPITOLUL III

Dispoziţii privind terenurile proprietate de stat şi unele prevederi speciale

Art. 36. -

(2) Terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existenţei construcţiei, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie.

(3) Terenurile atribuite în folosinţă pe durata existenţei construcţiilor dobânditorilor acestora, ca efect al preluării terenurilor aferente construcţiilor, în condiţiile dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale, trec în proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinţă a terenului, proprietari ai locuinţelor.

(6) Atribuirea în proprietate a terenurilor prevăzute de alin. (2)-(5) se va face, prin ordinul prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situaţiei juridice a terenurilor.

Kindra spune:

... comisia locala nu face propunerea pentru Ordinul prefectului pentru suprafata care rezulta din schita topo ci pentru suprafata care rezulta din acte (registrul posesorilor din anul 1990, registrul agricol 1988-1991, actele de proprietate ale solicitantului). ...

:D registrul cadastral al posesorilor nu e act de proprietate .
La documentatia care se inaiteaza pentru ordinul prefectului trebuie obligatoriu sa se anexeze copie dupa actul de prorietate.
Propunerea comisiei obligatoriu trebuie sa fie facuta pentru suprafata din schita care reflecta suprafata reala ,altfel ce rost mai are O.P.-ul.
#-o
Spuneti:
......Declaratiile vecinilor se iau in cazul in care suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din acte, pentru a dovedi ca nu exista litigii de vecinatate. Daca suprafata din schita topo este mai mica decat cea din acte, se ia o declaratie a proprietarului cum ca accepta aceasta suprafata. In cazul unei suprafete in schita topo mai mari decat cea din acte, diferenta maxima admisa este de 5%.....

Aceste precizari care le faceti nu au legatura cu procesul verbal de delimitare necesar pentru ordinul prefectului.
Acest tip de P.V. se intocmeste cu ocazia masuratorilor pentru carte funciara....si vedeti ca aceste conditii nu mai sunt valabile , vezi:

Ordinul ANCPI nr. 134/2009 - modificarea Regulamentului privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara


3. Articolul 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) Pentru imobilele neinscrise in cartea funciara, daca suprafata masurata este diferita de suprafata din documentatia cadastrala precedenta pentru care nu s-a deschis carte funciara sau de cea din actele de proprietate, se procedeaza astfel:
a) daca diferenta este mai mica sau egala cu 2%, documentatia se receptioneaza si suprafata din masuratori se inscrie in cartea funciara, daca cererea este insotita de declaratia pe propria raspundere privind identificarea limitelor de proprietate si de luare la cunostinta a suprafetei rezultate din masuratori a imobilului, intocmita conform anexei nr. 5;
b) daca diferenta este mai mare cu peste 2%, documentatia se receptioneaza si suprafata din masuratori se inscrie in cartea funciara, daca cererea este insotita de declaratia pe propria raspundere privind identificarea limitelor de proprietate si de luare la cunostinta a suprafetei rezultate din masuratori a
imobilului, intocmita conform anexei nr. 5, si de procesul-verbal de vecinatate, intocmit conform anexei nr. 18;
c) in situatia in care suprafata determinata prin masuratori este mai mica cu peste 2% decat cea din actele de proprietate, documentatia se receptioneaza si suprafata din masuratori se inscrie in cartea funciara, daca documentatia cadastrala va contine declaratia intocmita
conform anexei nr. 5.
Daca vecinul nu vrea sa semneze, asa ca nu vrea el, ce se poate face? Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare carte funciara nutica nutica Buna ziua, Am si eu o intrebare, cum pot rectifica o carte funciara, din suprafata mai mica in suprafata mai mare, am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului- refuz prefectura ilfov ptr masuratori iris_sweet22 iris_sweet22 Buna seara, ma confrunt cu o mare problema, am rugamintea daca ma poate ajuta cineva cu cateva lamuriri . Locuiesc in Com Pantelimon, parintii mei detin ... (vezi toată discuția)
Ordinul ancpi 134/2009 potyi potyi Buna ziua, Avem de facut o rectificare CF, terenul inscris in CF este mai mic decat masuratorile actuale topo . Inainte sa apara acest ordin rectifcarea se ... (vezi toată discuția)