Infracţiunea de omor prezintă întotdeauna aceleaşi caracteristici – acţiunea de a ucide cu intenţie o fiinţă omenească, acţiune ce are ca rezultat moartea victimei – în realizarea concretă poate prezenta diverse particularităţi după cum în jurul faptei tipice (omorul simplu) se grupează, se alătură diferite elemente care, fără a schimba substanţa faptei , îi dau acesteia o coloratură diferită sporindu-i gradul de pericol social.
Omorul sau omorul simplu este prima fapta incriminata din categoria celor care sunt savârsite cu intentia vadita de a suprima viata unei persoane, care aduc atingere vietii, integritatii corporale si sanatatii unei persone. Important, insa, nu este atat rezultatul concret al actiunii agresorului, cat intentia lui, directa sau indirecta, in raport cu viata victimei.
Deci, omorul este uciderea unei persoane. Uciderea este acea actiune sau inactiune realizata de o persoana prin orice mijloace de natura a face sa înceteze functiile vitale ale organismului altei persoane, urmarea fiind moartea acesteia. În sensul legii penale, o persoana este considerata decedata în momentul instalarii mortii cerebrale.
Infractiunea este consumata sau rămas în fază de tentativă.
Conform Codului Penal la art. 20. „Tentativa consta in punerea in executare a hotararii de a savarsi infractiunea, executare care a fost insa intrerupta sau nu si-a produs efectul. Exista tentativa si in cazul in care consumarea infractiunii nu a fost posibila datorita insuficientei sau defectuozitatii mijloacelor folosite, ori datorita imprejurarii ca in timpul cand s-au savarsit actele de executare, obiectul lipsea de la locul unde faptuitorul credea ca se afla. Nu exista tentativa atunci cand imposibilitatea de consumare a infractiunii este datorita modului cum a fost conceputa executarea”.
Speta
Mariana_22
Va rog frumos daca ma puteti ajuta .Cum se incadreaza urmatoare fapta: o persoana planuieste sa ucida un om .savarseste fapta ,dar in urma constatarii ... (vezi toată discuția)