avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Avans cumparare - plati in timpul precontractului
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Avans cumparare - plati in timpul precontractului

Daca in timpul valabilitatii precontractului cumparatorul face mai multe plati fara a se specifica in precontract care este suma care reprezinta avans, la o eventuala renuntare a cumparatorului, care suma este, legal, considerata avans (si pe care o pierde) ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: economic sortilemn , utilizator 10:39, 25 Septembrie 2019
Totul depinde de clauzele contractuale. Cumparatorul poate pierde toata suma sau nimic.
~ Conținut șters la cerere ~
Eu sunt de alta parere.

In lipsa unor clauze cu privire la avans, cel ce a dat avansul il recupereaza integral si raspunde doar pentru daunele cauzate celui fata de care s-a obligat.

Nicaieri in legislatie nu exista reglementata ca si clauza penala, pierderea avansului. O astfel de clauza produce efecte doar daca apare in contractul partilor.

Si practica judiciara este in acest sens.
~ Conținut șters la cerere ~
De acord, dar nu orice avans reprezinta arvuna. Asa cum spuneam si inainte, totul trebuie interpretat prin prisma clauzelor contractuale.

Daca suma data ca si avans nu a fost mentionata ca si arvuna, avansul nu se pierde. Dispozitiile legale privitoare la arvuna sunt de stricta interpretare si nu le putem extinde considerand avansul ca si arvuna, decat daca partile fac o mențiune expresa in acest sens.

Alte discuții în legătură

Razgandire vanzator ContSters22096 ContSters22096 A si B au incheiat in antecontract de vanzare - cumparare. Daca A nu mai vrea sa vanda, ce pateste in afara de restituirea avansului incasat? (vezi toată discuția)
Plata dublei arvune paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - executare cumparator apetra apetra Cumparator in cazul achizitiei unui teren si a unor imobile; suntem in faza in care asteptam cele 30 zile pentru exercitare drept preemtiune. Nu este prevazuta ... (vezi toată discuția)