avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Avans cumparare - plati in timpul precontractului
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Avans cumparare - plati in timpul precontractului

Daca in timpul valabilitatii precontractului cumparatorul face mai multe plati fara a se specifica in precontract care este suma care reprezinta avans, la o eventuala renuntare a cumparatorului, care suma este, legal, considerata avans (si pe care o pierde) ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: economic sortilemn , utilizator 10:39, 25 Septembrie 2019
Si eu sunt de acord cu colegul legisperitus. Daca nu se specifica faptul ca acea suma s-a dat cu titlu de arvuna atunci se va recupera plata facuta in cazul in care nu se mai incheie contractul final. In opinia mea, daca nu se mai incheie contractul de vanzare-cumparare atunci trebuie rezolutionat antecontractul, iar sumele ce se restituie dupa desfiintarea unui contract se restituie cu titlu de plata nedatorata.

Insa, va trebui sa faceti dovada platii acelor sume, mai ales ca in antecontract nu faceti mentiuni cu privire la acestea. Sumele mai mari de 250 lei nu se pot dovedi cu martori, aveti nevoie de dovada ca ati facut plata prin transfer bancar sau macar un act sub semnatura privata - aici ideal sa mai fi macar un martor la incheierea lui.

In plus, aveti grija, pentru ca in cazul unui refuz nejustificat pt incheierea contractului cealalta parte poate cere instantei sa pronunta o hotarare care sa tina loc de contract.
Revin cu o completare, de fapt, cu cazul concret. Astfel, in precontract scrie asa: "Pretul imobilului este de 80 000 euro, din care se va achita azi prin virament bancar in contul ... echivalentul in lei al sumei de 5000 euro, urmand ca diferenta de 75 000 euro sa se achite astfel: 35 000 euro in termen de 30 de zile de la data finalizarii documentatiei cadastrale de apartamentare a imobilului, nu mai tarziu de data de ... , iar suma de 40 000 euro la data perfectarii contractului de vanzare cumparare in forma autentica dar nu mai tarziu de ... ". Toate acestea au fost indeplinite, cumparatorul achitand chiar mai mult (45 000 euro, adica 5000 si apoi 40 000).
Referitor la data finala, ar mai fi cam un an de zile. Problema este ca respectivul cumparator ar vrea, se pare, sa renunte la intelegere. Asadar, in acea situatie, ce pierde cumparatorul? Mentionez ca intre timp cumparatorul a efectuat si anumite lucrari in imobil .Ce se intimpla si cu acestea?. Multumesc.
In cadrul unei promisiuni de vinzare-cumparare, s-a stabilit un arvon si 2 transe de plata. Prima transa s-a achitat, iar cea de a doua transa nu s-a achitat (cumparatorul nu a avut suma necesara). Casa a fost restituita, arvonul platit a ramas la vinzator (regula generala).
In cit timp trebuie sa restituie vinzatorul banii incasati la prima transa de plata?
Ce riscuri sint daca nu restituie acesti bani?

multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Razgandire vanzator ContSters22096 ContSters22096 A si B au incheiat in antecontract de vanzare - cumparare. Daca A nu mai vrea sa vanda, ce pateste in afara de restituirea avansului incasat? (vezi toată discuția)
Plata dublei arvune paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - executare cumparator apetra apetra Cumparator in cazul achizitiei unui teren si a unor imobile; suntem in faza in care asteptam cele 30 zile pentru exercitare drept preemtiune. Nu este prevazuta ... (vezi toată discuția)