avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nedreptate salariala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nedreptate salariala

In noiembrie 2010 s-au facut restructurari de personal, cu reorganizarea organigramei si a coeficientilor de salarizare pe categorii de salariati, dar la negocierea grilei de salarizare in cadrul CCM, s-a convenit stabilirea doar a limitei inferioare a coeficientului de salarizare, in functie de studii . Interese meschine, evident. Punem minimul si pe urma, Dumnezeu cu mila ! La inceput, toti cei care aveau studii superioare ( indiferent daca erau de scurta sau lunga durata ) aveau coeficientul minim pt. aceasta categorie ( de 2.1 - sa zicem ), pentru multi insemnand un declin, deoarece inainte de reorganizare avusesera 2.5 sau chiar mai mult.
Eu am crezut in loialitatea salarizarii, ceva de genul, scadem acum la toti si cand unitatea isi revine ( financiar ) se vor mari coeficientii, treptat, la toata lumea, corespunzator pregatirii . Dar, surpriza !!! Incet-incet, pe usa din dos, fiecare s-a dus la director si, pe ascuns, s-au tot marit salariile la unii, astfel incat acum, dupa 6 ani, s-au creat discrepante foarte mari . Am aflat astfel ca intre mine si alte persoane cu aceleasi studii, sunt diferente si de cate 800 lei brut, ceea ce ma demoralizeaza complet. Ca sa nu mai zic ca suntem cativa ingineri care avem salarii mai mici si decat cele doua secretare ale directorului, in conditiile in care raspunderea si volumul de munca sunt incomparabile . Am fost de nenumarate ori la directori ( general si economic ) pentru problema asta, am argumentat chiar si in scris, printr-o cerere, reanalizarea coeficientului de salarizare, dar raspunsul ( verbal ) este acelasi : nu sunt fonduri ! Cererea este bine-mersi la doamna de la RU, arhivata de vreun an, si chiar ea a recunoscut ca suntem cativa cu studii superioare care am ramas cu minimul pentru aceasta categorie, dar sa avem rabdare ca situatia se va redresa !!! Si apoi aflu ( ca se aude repede prin unitate ) ca tocmai ce s-au re-marit salariile, la altii, evident . Am cerut si sprijinul sindicatului, dar ridica toti din umeri . S-a ajuns intracolo ca unii ingineri au salarii egale sau chiar mai mici decat soferii, unii muncitori, unii referenti, s.a.m.d . Pur si simplu nu mai dam randament, suntem stresati si nemultumiti, pentru ca suntem luati "de prosti", la propriu . Ce e de facut, totusi ?!
Cel mai recent răspuns: ju-ju , utilizator 20:41, 6 Ianuarie 2017
Puteti sa postati prevederile aplicabile, in prezent, din CCM referitoare la salarizare - coeficientii si la ce se aplica -?

Exista in unitatea persoane incadrate pe aceeasi functie si care au salarii diferite ?
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da, sunt persoane angajate, cu aceeasi functie, si au salarizare diferita . Eu, de ex. sunt inginer, dar cum, la data reorganizarii, organigrama nu prevedea 3 ingineri in compartimentul nostru, mi-au trecut in fisa postului simplu " referent " ( care, din cate stiu, are doar studii medii ), aburindu-ma ca voi avea coeficient de salarizare corespunzator studiilor superioare. A fost un "compromis" acceptat, deoarece eram intr-o situatie speciala, familiala, si nu-mi puteam permite sa-mi pierd locul de munca . Da, sunt "referenti" in unitate cu salarii de 2.5, si chiar angajati cu studii medii, cu salarii de 2.8 .
Indiferent de studii, in fisa postului au trecut ce e nevoie . Un ex. ar fi cineva care este economist la baza ( 27 de ani ), si in fisa am vazut ca este "impiegat" ( deci studii medii ) dar pentru ca este fiul "cuiva", are coef.de 2.7 ( marirea s-a facut in timp ce noua, restul, ni s-a spus ca nu sunt fonduri pentru marirea salariilor ).
In ceea ce priveste grila de salarizare, aceasta a stabilit doar coeficientii minimi, nu si cei maximi, si porneste de la 1.2 pentru necalificati, pana la 2.1 pentru studii superioare ( indiferent daca-s de scurta sau lunga durata ). Deci marirea este dupa cat si cum ii taie capul pe cei care au puterea de decizie . Si se da pe criterii numai de ei stiute .
In acestcaz, puteti sesiza CNCD - Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii
Multumesc . Intai mai fac o incercare de "cerere" catre directorul general, la care vreau un raspuns scris, apoi, daca nu se rezolva, voi sesiza si CNCD, desi cred ca asta mi-ar "asigura" trecerea in somaj, cu prima "ocazie" de reorganizare.
Probabil ca veti fi in fruntea listei ... dar , in opinia mea, consider ca procedati corect aparandu-va drepturile , chiar daca riscati pierderea locului de munca.

:bow:

Alte discuții în legătură

Discriminare cim cu timp partial ionii ionii Buna ziua Am nevoi de ajutor –voi relata pe scurt situatia In cadrul firmei unde lucrez s-a negociat un nou CCM la nivel de unitate si o noua grila de ... (vezi toată discuția)
Salariu minim studii superioare epifanie epifanie Buna seara .Sant administrator al unui SRL cu capital privat al unei comune .Trebuie sa angajez o contabila ce are studii superioare..Ce salariu pot sa-i dau ... (vezi toată discuția)
Salarizare conform studiilor sorinica42 sorinica42 Ce trebuie sa fac in cazul in care solicit salarizarea conform studiilor superioare absolvite si sunt refuzat?Mentionez ca in prezent ocup un post de studii ... (vezi toată discuția)