avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Un sfat va rog
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Un sfat va rog

Contract de vanzare- cumparare incheiat intre doua societati comerciale.
La termenul de livrare convenit, cumparatorul nu vine sa-si ridice marfa. Termenul pentru plata marfii era de 10 zile de la livrare. Eu, vanzator, in aceasta situatie ce pot face? Pot pretinde pretul?
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 16:09, 4 Septembrie 2009
Daunele cominatorii sunt sume de bani pe care debitorul unei obligatii de a face sau de a nu face este obligat prin hotarare judecatoreasca sa le plateasca creditorului pt fiecare zi de intarziere, pana la executarea in natura a obligatiei sale.Daunele cominatorii constituie un mijloc de constrangere a debitorului de a-si executa in natura obligatia, iar nu un mijloc de despagubire a creditorului.Asa fiind acordarea lor nu este conditionata de existenta vreunui prejudiciu iar incasarea lor de catre creditor nu este decat provizorie, (mai exact banul ca daune cominatorii ajunge la stat, dar debitorul tot trebuie sa plateasca si cum statul este lihnit dupa bani il executa de nu se poate, asa ca cereti ca faceti 2 treburi il constrangeti pe debitor si totodata ajutati si statul. )
Da, este vorba despre daune cominatorii.
INOCENTIA a scris:

mai exact banul ca daune cominatorii ajunge la stat


Nu este chiar asa. Cred ca trebuie sa facem distinctie intre daunele cominatorii si amenzile civile (reglementate de art. 580 ind. 3 – 580 ind. 5 Cod procedura civila)

In privinta daunelor cominatorii, ICCJ, prin DECIZIA Nr. XX din 12 decembrie 2005 a stabilit:

În consecinţă, în temeiul dispoziţiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, şi ale art. 329 alin. 2 şi 3 din Codul de procedură civilă, urmează a se admite recursul în interesul legii şi a se decide, în aplicarea art. 5803 din Codul de procedură civilă, că orice cerere privind obligarea la daune cominatorii este admisibilă şi în condiţiile reglementării amenzii civile prevăzute în acest text de lege, precum şi că hotărârea prin care s-au acordat daune cominatorii este susceptibilă de executare silită, la cererea creditorului, numai în limita daunelor-interese, compensatorii, dovedite ulterior, în faţa instanţei, cu ocazia transformării în astfel de daune a daunelor cominatorii.


Spre deosebire de daunele cominatorii, amenzile civile stabilite de instanta de judecata, reprezinta un venit definitiv al bugetului de stat si nu se mai restituie debitorului dupa executarea obligaţiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune cominatorii emil6702 emil6702 Ce sunt daunele cominatorii si cand se pot solicita? (vezi toată discuția)
Ignorarea sentintei marfan marfan buna ziua, am castigat un proces, am investit sentinta cu formula executorie, primarul respectiv care trebuie s-o puna in aplicare zice ca asa ceva nu se ... (vezi toată discuția)
Daune cominatorii omatcons omatcons Bună seara. Sunt în posesia unei hotărâri judecătoreşti irevocabile investită cu titlu executoriu contra instituţiei Primarului, pentru obligaţia de ... (vezi toată discuția)