Daca ma puteti ajuta cu o parere pentru urmatoarea speta:
Un Contract de Confidentialitate(nu clauza sau act aditional) datat cu o zi ulterioara celei in care a fost semnat Contractului Individual de Munca, scris intr un singur exemplar(pe el se mentioneaza ca s a incheiat in 2 exemplare) si semnat doar de angajat in fata angajatorului(fara semnatura, stampila sau alte inscrisuri ale angajatorului), este valid sau nul? Isi produce efectele?
Poate angajatorul sa acuze angajatul ca nu a inmanat actul pentru inregistrare?
Acest act/document/foaie in posesia cui trebuie sa fie daca angajatul a semnat sub presiune(amenintare cu desfacere CIM,etc), s a razgandit si nu doreste sa mai mearga inainte cu firma, nici cu validarea acestui contract de confidentialitate?
Angajatorul a pus angajatul sa semneze foaia si apoi i-a dictat sa scrie clauzele, cu care angajatul nu a fost de acord(obligativitate pe viata,99 de ani, plata unei sume fixe daca nu se pastreaza confidentialitatea, nu in functie de o decizie judecatoreasca care sa spuna prejudiciul adus,etc), angajatul a completat pentru ca a fost amenintat ca se incheie CIM daca nu scrie, a fost indus in eroare ca ce i se dicteaza este corect si se foloseste oriunde la fel. Angajatul nu a mai dorit sa completeze si al doilea exemplar, a spus ca nu este de acord si ca discuta a doua zi aceasta problema dupa ce se intereseaza de clauze. Actul semnat de angajat a ramas in acea seara la angajator. A doua zi, dupa ce s-a interesat de clauzele abuzive ale contractului, angajatul a anuntat demisia, s-a anulat CIM semnat(inca nu era depus la ITM) impreuna cu angajatorul, iar Contractul de Confidentialitate , cel intr-un singur exemplar, semnat doar de angajat a ajuns printre foile preluate de angajat de la angajator. Ulterior, angajatorul solicita foaia aceea, probabil pentru a o semna si a o folosi impotriva angajatului.
Sper sa va fie de folos:
"Pentru a isi produce efectele juridice scontate, clauza de confidentialitate trebuie sa intruneasca o serie de conditii de valabilitate, respectiv sa fie expres prevazuta in contractul individual de munca si sa prevada expres care sunt informatiile confidentiale (cu exceptia secretului de serviciu care beneficiaza de o reglementare speciala).", explica pentru CostelGilca.ro, Consilier Carla Cozma, coordonator Biroul Teritorial Iasi, Institutia Avocatul Poporului.
Se poate realiza act aditional prin care sa se includa clauza de confidentialitate. Actual aditional se semneaza de catre ambele parti, de comun acord. Actul aditional de inserare a unei clauze de confidentialitate nu se poate semna doar de catre angajator! Trebuie sa existe vointa partilor implicate: angajator si angajat.
"Prin intermediul clauzei de confidentialitate se interzice doar transmiterea informatiilor ce au fost declarate confidentiale in cuprinsul clauzei de confidentialitate si nu orice date sau informatii de care au luat cunostinta partile in timpul executarii contractului.", explica pentru CostelGilca.ro, Consilier Carla Cozma, coordonator Biroul Teritorial Iasi, Institutia Avocatul Poporului.
Daunele se vor evalua in functie de prejudiciul produs in urma divulgarii informatiilor confidentiale, nu suma fixa.
Pe langa asta ce va obliga sa dati actul angajatorului? Sa foloseasca exemplarul lui (daca il are si daca va fi cazul). Este vorba de confidentialitate, ni de neconcurenta.
Este vorba de Contract de Confidentilitate, cel pe care codul muncii il descrie :"Cu privire la informatiile furnizate salariatului, prealabil incheierii contractului individual de munca, intre parti poate interveni un contract de confidentialitate." Nu este vorba de clauza de confidentialitate, cea care este atasata unui contract.
In mod normal daca respectam legea, acest Contract se face "prealabil incheierii CIM" deci, nu ar trebui sa nul daca s-a semnat sub presiune la 3 saptamani dupa semnarea CIM?
Singurul original este la angajat semnat doar de el, daca il va da angajatorului acesta il va semna si stampila si va merge mai departe cu el.
Se poate anula semnatura sau scrie ceva pe el, cum ca angajatul a fost amenintat cu desfacere CIM pentru semnare si ca angajatul nu este de acord? Dupa aceea sa il restituie angajatorului pentru a nu zice ca nu i-a dat actul semnat in fata.
Codul muncii:
Art. 26. [clauza de confidenţialitate]
(1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.
Asta prevede codul muncii. In calitatea de angajat semnati un contract individual de munca.
Daca tot pleaca de la acea firma de ce trebuie sa mai dea acel asazis contract?
Nu este clauza confidentialitate, ci contract de confidentialitate de sine statator. Exemplarul 1 a fost semnat de angajat, dupa aceea ii s-a spus ce sa completeze in el. Angajatul a fost amenintat cu desfacere CIM daca nu semneaza. Exemplarul 2 nu exista pentru ca angajatul a realizat ca a fost indus in eroare si nu a acceptat aceste clauze.
Angajatorul solicita singurul exemplar, cel cu semnatura angajatului, probabil pentru a semna si el si a-l folosi.
Neconcurenta
angel_3ro
daca am lucrat la o firma care facea softuri, si vreau sa plec la unul din clienti, pot fi actionata in justitie pe motiv ca pot diculga secrete de servici?
(vezi toată discuția)