avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care este durata minima maxima a unui partaj ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care este durata minima maxima a unui partaj ?

Care este durata minima maxima a unui partaj (apartament, locuinta, bunuri comune) ?
In cele 2 cazuri:
1. Daca fostii casatoriti comunica intre ei (se inteleg cumva);
2. Daca fostii casatoriti nu comunica intre ei (nu exista cale de intelegere);

Cum se poate contesta o "decizie/hotarare" de partaj ?
Cat se poate tegiversa...?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
loanabelciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:08, 5 Septembrie 2009
partajul bunurilor dobindite in timpul casatoriei se poate face concomitent cu actiunea de divort sau separat. partajul pate fi voluntar: partile se inteleg asupra bunurilor care revin fiecareia, prin consens, sau judiciar, partile nu se inteleg asupra bunurilor supuse impartirii.
impartirea bunurilor pe cale judiciara implica judecata in fond, apel, recurs. implica expertizarea, evaluarea, formarea loturilor si... hotarirea judecatorului de a atribui unuia sau altuia loturile si eventualele sulte rezultate. implica scenarii infame din partea partilor, a rudelor, prietenilor...
Sfat: pentru a evita certurile si momentele penibile din instanta, daca sinteti in situtia partajului, incercati sa va intelegeti si sa evitati instanta.
Termenul partajului judiciar....nelimitat
minim: un termen (daca prezentati o tranzactie)
maxim: ... stiu eu unul care a inceput pe vremea cand nu ma gandeam sa devin avocat si pe care (avocat devenind) l-am preluat, pentru ca ma saturasem sa tot aud de el, si l-am terminat dupa doua infatisari (in total10 ani).
romascanu, moderator
romascanu a scris:

minim: un termen (daca prezentati o tranzactie)
maxim: ... stiu eu unul care a inceput pe vremea cand nu ma gandeam sa devin avocat si pe care (avocat devenind) l-am preluat, pentru ca ma saturasem sa tot aud de el, si l-am terminat dupa doua infatisari (in total10 ani).

V-as spune anecdota cu fiul de avocat, devenit avocat la randul lui si care, dupa doua luni de la asocierea cu tatal sau, il anunta pe acesta ca a reusit sa termine un proces purtat de vreo zece ani de firma lor de avocatura. La care tatal, suparat, ii reproseaza ca tocmai a reusit sa lichideze sursa de venituri care i-a permis absolvirea liceului si a facultatii.

Ziceam ca v-as spune anecdota, dar cred ca o stiti, asa ca prefer sa tac.

:yeah:
...cat nu dai pe mere...iei pe...pere :)
Multumesc...din pacate la divort...sunt cate 2 persoane...una intelege situatia cealalta...BA
Nu-si dau seama ca de fapt...mai mult pierde decat castiga....fiecare...
loanabelciu, utilizator
Hotararea prin care instanta de judecata se pronunta asupra impartelii bunurilor comune poate fi atacata , in termen de 15 zile de la comunicare (daca partajul a fost solutionat in cadrul unei actiuni separate ) sau in termen de 30 de zile (intrucat cererea accesorie urmeaza soarte celei principale conform adagiului latin "accesorium sequitur principale "- daca a existat un capat accesoriu al cerererii de chemare in judecata cu privire partaj ), cu apel.
Dupa exercitarea acestei cai de atac , poate fi uzata calea de atac a recursului.

Daca exista buna invoiala , tranzactia poate consimti dorinta partilor litigante, si va alcatui dispozitivul hotararii judecatoresti.Si mai avantajos , din punctul de vedere al duratei, poate fi un partaj conventional notarial.

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Partaj ginaelena ginaelena sunt divortata, am un minor incredintat spre crestere , partajul nu l-am facut cu fostul sot. avem bunuri cumparate in timpul casatoriei.o sa se imparta in mod ... (vezi toată discuția)
Partaj rogojina georgeta rogojina georgeta ce drept are sa mi ceara bani pe produsele cumparate impreuna cand eu sunt dispusa sa i dau ce vrea din casa? (vezi toată discuția)
Control judiciar ??? arcopal arcopal Buna ziua,intr-un dosar civil de \"partaj bunuri comune\" dupa ce instanta s-a pronuntat pe fond, s-a facut o cerere de indreptare eroare materiala si lamurire ... (vezi toată discuția)