avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... informare posibilitate pierdere post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

informare posibilitate pierdere post

Buna.as dori sa va intreb ce sanse sunt sa imi pierd locul de munca in cazul in care am fost angajat de o firma de stat pe post de asistent medical in conditiile in care diploma este asistent laborator.firma stia de felul diplomeisi in momentul scoaterii postului la concurs cerea diploma de asistent medical.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 10:54, 11 Ianuarie 2017
teoretic este posibil
codul muncii
,,Art. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
d) ca urmare a constatării nulităţii absolute a contractului individual de muncă, de la data la care nulitatea a fost constatată prin acordul părţilor sau prin hotărâre judecătorească definitivă; ...
Art. 57
(1) Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulităţii contractului individual de muncă produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.
(4) În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.
(5) Persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu.
(6) Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
(7) Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească."

Practic, este mai greu. dvs nu aveti de ce sa va dati acordul in constatarea nulitatii, iar instanta de judecata trebuie sa tina cont de urmatoarele prevederi:
,,Art. 29 Codul muncii
(1) Contractul individual de muncă se încheie după verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale şi personale ale persoanei care solicită angajarea.
(2) Modalităţile în care urmează să se realizeze verificarea prevăzută la alin. (1) sunt stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil, în statutul de personal - profesional sau disciplinar - şi în regulamentul intern, în măsura în care legea nu dispune altfel.
(3) Informaţiile cerute, sub orice formă, de către angajator persoanei care solicită angajarea cu ocazia verificării prealabile a aptitudinilor nu pot avea un alt scop decât acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum şi aptitudinile profesionale.
(4) Angajatorul poate cere informaţii în legătură cu persoana care solicită angajarea de la foştii săi angajatori, dar numai cu privire la activităţile îndeplinite şi la durata angajării şi numai cu încunoştinţarea prealabilă a celui în cauză.".

La incheierea CIM, angajatorul s-a aflat in posesia diplomei dvs si v-a testat aptitudinile, nu se poate spune ca a fost in eroare. daca detineti certificatul de membru eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, avizat anual, pentru asistent medical, nu cred ca veti avea probleme.
Depinde și în ce an v-ați angajat. A fost o perioadă de câțiva ani când se puteau face angajări de genul celei despre care vorbiți. Nu erau suficienți asistenți calificați în specialitatea solicitată și se acceptau derogări.
De ex., un asistent de laborator putea ocupa un loc de asistent generalist și viceversa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un asistent medical generalist care a facut un curs de 3 zile ... dana manea dana manea Un asistent medical generalist care a facut un curs de 3 zile absolivind programul de pregatire initiala in protectie radiologica , domeniul RDG si radiologie ... (vezi toată discuția)
Obligatia evaluarii la angajare marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Este obligatoriu evaluarea la angajare ? (vezi toată discuția)
Calificare la locul de munca hogye lavinia hogye lavinia Cum incadrezi o persoana care a fost calificata la locul de munca dar nu are nici o dovada ? Doar este trecut in cartea de munca ( anii 1998-2000) functia. Nu ... (vezi toată discuția)