avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare bani obtinuti din vanzare locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare bani obtinuti din vanzare locuinta

X-Y divortati. X inainte de divort a suferit un accident cerebral avand urmari pierderi de memorie. Y il convinge sa isi vanda locuinta dobandita inainte de casatorie. Incaseaza banii il ia pe X si il convinge sa locuiasca impreuna la mama ei. Dupa un timp ( un an) il trimite acasa??!!.Se introduce actiunea de divort dar nu se face partaj.
Exista sansa ca X sa recupereze suma de bani, avand in vedere faptul ca acestia au ramas la Y?
Astept parerile dvs. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Borza , utilizator 18:17, 7 Septembrie 2009
Imi cer scuze pentru faptul poate nu am fost destul de explicit: x si y(x=sotul; y=sotia) x sufera un atac cerebral inainte de a vinde locuinta proprietate exclusiva, deoarece era bun dobandit inainte de casatorie. Apoi sotia dupa ce s-a vandut locuinta incaseaza banii si impreuna cu sotul se muta in locuinta mamei ei. Dupa aproape un an sotia se satura de ingrijit sotul. Sotul revine in locuinta unei rude care il primeste , introduce actiunea de divort fara a cere partajul(aici fiind vorba si de alte bunuri mobile: aragaz,frigider etc). Sotia ramane bine -mersi cu banii fiind vorba de vreo 14.000 euro.
Eu consider ca la momentul instrainarii apartamentului si incheierii actelor de v/c discernamantul proprietarului era diminuat. Problema este ca trebuie si demonstrat.
Multumesc oricum pentru parerile domniilor voastre.
Oricum , sanctiunea lipsei discernamantului e nulitatea relativa , nu absoluta ,putand fi invocata in termenul general de prescriptie , cel de trei ani.

Ma gandesc ,totusi , ca poate fi incidenta infractiunea de inselactiune(iar actul sa fie anulat chiar ca modalitate de reparare a prejudiciului cauzat prin savarsirea faptei )
Actiunea de partaj e una imprescriptibila (poate fi introdusa oricand).

Pretul obtinut a fost dat de buna voie sotiei , sau a existat vreo sustragere , vreo constrangere ?Cum a fost determinat sa instraineze bunul ?

Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In circumstantele mentionate de autorul topicul reiese ca"
Y incaseaza banii
,"fara precizarea conditiilor in care s-a consumat intre cei 2 predarea-primirea banilor.
Analizand succesiunea evenimentelor "il convinge sa stea impreuna la mama ei"rezulta fara putinta de tagada ca X ,se afla in situatia medicala in care sa discearna si a consimitit aspectul mentionat (sa stea la mama ei) .
In baza acestui aspect esential al starii de sanatate ,este dificil a invoca ulterior lipsa de discernamant .
Situatia este intradevar tragica si regretabila ,dar in lipsa documentelor,este greu de probat legal situatia medicala la momentul fiecarui eveniment mentionat
Vad ca utilizatorii care au raspuns intrebarii user-ului au uitat faptul ca bunul imobil vandut in timpul casatoriei, e adevarat, era bunul propriu al lui X. Astfel, suma de bani primita de X in urma instrainarii acestui bun imobil nu intra in comunitatea de bunuri comune, deoarece speta se incadreaza in prevederile art. 31 lit. f Codul familiei:
Art. 31. - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea căsătoriei;
.........................................................
f) valoarea care reprezintă şi înlocuieşte un bun propriu sau bunul în care a trecut această valoare.

Pe cale de consecinta, doar X poate invoca nulitatea absoluta a contractului de vanzare pentru lipsa discernamantului, daca o poate dovedi, urmand ca bunul imobil sa reintre in patrimoniul sau iar acesta sa inapoieze suma primita cu titlu de pret, ceea ce nu e cazul.
X nu poate dovedi ca suma de bani incasata din vanzarea bunului imobil a fost folosita in exclusivitate de catre Y pentru interesul sau propriu.
In concluzie, sansele de a recupera in instanta suma de bani pretinsa de X de la Y, tind spre zero. Pierderea de memorie este una, increderea in cel de langa tine si naivitatea este alta.
Parerea mea! ;)
ori nu mai am eu logica ori nu inteleg cazul

pentru a invoca nulitatea c/v depinde si ce acte medicale are x
daca are un act prin care atesta acest lucru eu sunt in continuare de parere ca mai poate cere anularea acelui c/v

dar eu nu as incerca anularea acelui c/v sanse mici de reusita si cumparatorul ar trebui despagubit de vanzator cu contravaloarera acelei tranzacti si x ar ajunge iar in situatia de a demonstra ca y a luat bani

eu in schimb as cere la partaj cei 14000 euro ( ca fiind contravaloarea bunului propriu ) si pe care in momentul divortului nu au fost luati inapoi ca si celelalte bunuri (frigider ,aragaz) )
cu martori care sa sustina ca nu x se ocupa de cheltuirea banilor (datorita boli de care sufera) si ca bani nu au fost cheltuiti pe alte lucruri iar daca au fost cheltuiti atunci impotriva acelor bunuri
dupa parerea mea x are sanse in instanta , sa recupereze macar o parte din bani
un avocat bun poate convinge instanta


Alte discuții în legătură

Rata credit asaveid asaveid x si y sunt in divort. in timpul casatoriei au luat un credit de nevoi personale, iar banii i-au investit in totalitate in locuinta comuna. x locuieste in acea ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara subiect de partaj ? mancipri mancipri casatorit a doua oara , sotul plateste pensie de intretinere pentru copilul sau rezultat din prima casatorie . dupa 6 ani divorteaza si de a doua sotie . ... (vezi toată discuția)
Partaj bun imobil dupa divort smart accounting business srl smart accounting business srl Buna ziua, as dori sa stiu daca , in cazul in care la partaj se solicita impartirea unui bun imobil dobandit anterior casatoriei de una din parti in baza ... (vezi toată discuția)