avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se poate inchiria un apartment folosind imputernicire?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se poate inchiria un apartment folosind imputernicire?

Salut, detin un apartament impreuna cu o alta persoana, amandoi suntem in strainatate si as vrea sa inchiriez acest apartament. Am o imputernicire semnata de celalalt proprietar si ma intrebam daca pot sa folosesc aceasta imputernicire pentru a inchria apartamentul. Totodata m-ar interesa sa stiu cum as putea sa inchiriez acest apartament aflandu-ma in strainatate.


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:25, 17 Ianuarie 2017
Probabil ca imputernicirea data dvs. de celalalt coproprietar este una autentica intocmita de catre un notar si a fost data chiar in acest scop - de a inchiriea si partea lui de proprietate.
Zic si eu, probabil...
Ei, cu si dvs. sunteti in strainatate, ar trebui sa imputerniciti o persoana din RO sa va reprezinte interesele, sa poata inchiria in mod legal locuinta, astfel, ori veniti dvs. in tara, ori mergeti la consulatul roman si intocmiti aceasta imputernicire.
Trebuie sa aveti grija ca inchirierea locuintei sa se faca legal, adica cu contract de inchiriere depus la ANAF si as. prop. pentru a nu avea surprize neplacute. Exemple de asemenea surprize sunt f. multe (distrugerea a tot ce mai este prin casa, pana la plecarea din locuinta si golirea a tot ce mai este pe-acolo - mobile, aragaz, electrocasnice...).
Va multumesc pentru raspuns.

Imputernicirea e facuta de celalat proprietar in anul 2010 in Canada la un notar public si imi permite sa inchiriez proprietatea. In legea canadiana aceste imputernicirii nu expira, tinand cont ca in imputernicire nu este mentionat un termen de valabilitate. Am observat ca imputernicirile din Romania expira dupa 3 ani de la data emiterii, conform art. 2015 din noul Cod Civil.

As putea sa folosesc aceeasta imputernicire pentru a inchiria apartamentul? In cazul in care eu as face contractul de inchiriere.
Ultima modificare: Duminică, 15 Ianuarie 2017
ionela1982, utilizator
Doamna, ce sa va zic? Oricum dvs. sunteti in Canada si mare lucru nu puteti face. Asa cum am mai spus, dvs. trebuie sa aveti aici in tara pe cineva, imputernicit oficial sau neoficial care are grija de locuinta si care poate sa va inchirieze proprietatea.
Insa asa cum am mai scris, trebuie avuta mare grija cum inchiriaza si cui inchiriaza pentru a nu avea neplaceri cu chiriasul.... Daca inchirierea se face oficial, cu un contract de inchiriere inregistrat la ANAF-ul local, cel care inchiriaza trebuie sa aiba imputernicire legala. Chiar nu stiu daca dvs. de acolo, din Canada puteti face acest lucru - dar cred ca da. Am sa vorbesc cu cineva de la finantele locale sa vedem ce ma sfatueste.
Sa mai asteptam putin, poate pe forum gasim pe cineva cu o opinie mai buna.
Cu salutari, AG.
Ultima modificare: Duminică, 15 Ianuarie 2017
Adam Grecu, utilizator
Imi cer scuze ca nu m-am exprimat destul de clar. Ultima mea intrebare presupunea ca eu m-as fi intors in Romania si as fi facut contractul acolo cu imputernicirea din 2010.
Ok, atunci nu este nicio problema, insa cand ajungeti in tara chiriasul sa fie pregatit deja, sa nu pierdeti timpul. Incercati inchirierea pe un termen mai lung!
Succes!

Alte discuții în legătură

Imputernicire notariala - revocare blueangel2009 blueangel2009 Cum si in ce conditii pot anula imputernicirea notariala facute unei persoane,si daca se poate revoca toate contractele si tranzactiile facute de ... (vezi toată discuția)
Vreau sa inchiriez apartamentul parintilor mei B.Rachel B.Rachel Buna ziua. As dori sa dau in chirie apartamentul parintilor mei (in care am locuit si eu de asemenea). Ei sunt plecati in strainatate si si-au dat acordul sa ... (vezi toată discuția)
Comodat vs procura muadib muadib buna ziua. rude care pleaca din localitate doresc sa ne lase drepturile asupra apartamentului (drept de folosire si drept de inchiriere). care este cea mai ... (vezi toată discuția)