avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

buna seara,
firma la care lucrez isi restrange activitatea si desfiinteaza punctul de lucru unde lucrez. as dori sa intru in somaj daca patronul nu mai are nevoie de mine. Cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: brotacel1 , utilizator 12:07, 4 Noiembrie 2009
Dar nu ar fi - logic vorbind - de competenta statului (prin ANOFM, prin Casa de Sanatate, de pilda) sa urmareasca incasarea contributiilor respective si sa sesizeze organele de profil pentru recuperarea acestor creante? Ma gandesc - tot logic, dupa parerea mea - ca nu este normal ca o firma sa nu fie verificata de nimeni, ani de zile, daca plateste sau nu darile catre stat. In plus, prin ce s-ar deosebi o astfel de activitate de munca la negru, din punctul de vedere al angajatului?
otto2007 a scris:

buna seara,
firma la care lucrez isi restrange activitatea si desfiinteaza punctul de lucru unde lucrez. as dori sa intru in somaj daca patronul nu mai are nevoie de mine. Cum se procedeaza?

In fapt va proceda astfel: face un referat in care expune conditiile dificile economico-financiare, tehnologice, etc. prin care trece firma si care au drept urmare desfiintarea postului x.
Da o decizie prin care , in baza art. 65.1. se desfiinteaza postul x si afectand persoana x, care va beneficia de o perioada de preaviz de 20 zile lucratoare. Astfel ca, incepand cu data terminarii preavizului, se desfiinteaza si postul. Persoana va beneficia de masuri active de combatere a somajului. In acest sens, angajatorul dupa ce ii va inceta c.i.m. cu art. 65.1.si va face lichidarea drepturilor salariale, concediului, etc.la zi, ii va inmana salariatului si o adeverinta-tip de la somaj cu veniturile obtinute de acesta in ultimele 12 luni.
Conditia primordiala pentru a beneficia de somaj este sa aveti, pe langa art. din Codul Muncii care va indriduieste la acest drept si 12 luni lucrate in ultimele 24 luni.
Daca o luam in ordine descrescatoare a datelor si nu acoperiti cele 12 luni , la ultimul angajator, veti solicita completarea unei adeverinte si de la angjatorul precedent.
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2009
Doina Elena, Consultant resurse umane
alex68 a scris:

Dar nu ar fi - logic vorbind - de competenta statului (prin ANOFM, prin Casa de Sanatate, de pilda) sa urmareasca incasarea contributiilor respective si sa sesizeze organele de profil pentru recuperarea acestor creante? Ma gandesc - tot logic, dupa parerea mea - ca nu este normal ca o firma sa nu fie verificata de nimeni, ani de zile, daca plateste sau nu darile catre stat. In plus, prin ce s-ar deosebi o astfel de activitate de munca la negru, din punctul de vedere al angajatului?

In primul rand sunt afectati salariatii in demersul lor de a beneficia de niste drepturi oferite de stat in schimbul contributiei lor la formarea acestora.
In adeverinta tip, este o rubrica in care se cere a se specifica daca firma are sau nu debite restante privind contributia catre fondul de somaj. Nu stiu in ce masura se mai primeste sau nu dosarul omului, daras fi curioasa sa stiu daca se sesizeaza somajul pentru aceasta situatie.:-/ Dar nu cred.........
In cele mai multe cazuri, doar odata cu lichidarea firmei, lichidatorul a mai platit contributiile restante la stat, dar nu intotdeauna.
Un demers al angajatilor, darea in judecata a angajatorului, cred ca are ca rezultat plata contributiilor la zi.
1. Institutiile respective (CNPAS, CASS, ANOFM) au obligatia legala de a urmari incasarea contributiilor.
2. Dar se pare ca nu prea o fac. Se multumesc sa-i sanctioneze pe salariati (prin micsorarea punctului de pensie, neacordarea indemnizatiei de somaj etc) desi nu este vina acestora.
Unui fost angajat i se primeste dosarul de somaj doar daca poate dovedi cu adeverinta/adeverinte ca are 12 luni de cotizare in care cotizatiile au fost si platite.

In ce priveste retinerea si nevirarea contributiilor, daca nu se sesizeaza AJOFM , sau alta institutie cu drept de control, angajatii pot face plangere penala, avand in vedere ca aceasta fapta este infractiune, nu contraventie.

Colega noastra @Cora2006, a dovedit ca se poate obtine retroavtiv dreptul de somaj in situatii cand din vina angajatorului nu s-a putut depune dosar la AJOFM, desi cu efort de timp si stres probabil, dar se poate pentru cine vrea.
Situatia expusa ed ea este in topic:
www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Pot primi somaj daca angajatorul nu si-a platit contributiile? tinki tinki Firma la care lucrez nu are contributiile la stat platite la zi si in data de 9 iulie voi avea ultima zi de lucru la serviciu deoarece din cauza reducerii ... (vezi toată discuția)
Somaj administrator dory1985 dory1985 Buna ziua. Administrez si sunt asociat al unei firme. Sunt incadrata cu contract de munca din iunie 2007. Intrebarea mea este: POT BENEFICIA DE SOMAJ DACA ... (vezi toată discuția)
Plata contributiilor angajatului la stat! lukian lukian Buna ziua!Cum pot afla daca firma la care lucrez mi-a platit contributiile la stat,firma avand unele probleme financiare!Am intrebat contabila si imi spune ca ... (vezi toată discuția)