buna seara,
firma la care lucrez isi restrange activitatea si desfiinteaza punctul de lucru unde lucrez. as dori sa intru in somaj daca patronul nu mai are nevoie de mine. Cum se procedeaza?
Colega @grace_r are dreptate dar de ce trebuie ca fiecare salariat sa fie obligat sa-si "cucereasca" drepturile numai prin instanta si numai individual, cand este aceeasi speta si aceeasi lege pentru toti?
Este o bataie de joc a autoritatilor statului la adresa contribuabilului!
Sunt deacord Valeriu, dar asta e sistemul in care traim :">
Contribuim cu sute de taxe si ce primim..? n-as vrea sa dezvolt aceasta tema, dar ma gandesc ca acum cand guvernul se plange ca nu sunt bani la buget si vezi doamne intra statul in faliment daca nu iau bugetari CFS, ...
cum se poate sa nu verifici firmele din punct de vedere al paltilor contributiilor retinute de la angajati si nevirate?? #-o
pai ar strange si acei bani si ar mai strange si din amenzile date
dar mai bine sa apeleze la lucruri mai facile.., nu? #-o
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Oricum, sincera sa fiu, reglementarile legale mi se par - cel putin - "strambe" in aceasta privinta, tinand cont ca angajatul este, in cazul expus de mine, o victima a angajatorului care, nu numai ca nu a platit ceea ce trebuia sa plateasca prin obligatiile asumate prin CIM, dar a mai si retinut banii angajatului pentru platile respective. Ma intreb ce au pazit reprezentantii federatiilor sindicale care au fost consultati la elaborarea acestor legi, in conditiile in care angajatul este pagubit de drepturile sale. Si, inca o data, ma intreb care este diferenta intre a lucra cu CIM la o firma care nu plateste contributiile angajatilor si a lucra "la negru"? Macar in a doua varianta nu te trezesti cu socuri de genul ca nu poti beneficia de somaj, desi ti s-au retinut ani de zile bani pentru contributie, sau ca nu ai asigurare de sanatate, desi ai platit din salariu bani grei pentru asta...
nu cred ca v-am redat reglementarea ca infrcatiune a acestor aspecte, din legea 76/2002:
Art. 111. - Încălcarea de către angajator a obligaţiilor prevăzute la art. 26 alin. (1) şi la art. 27, constând în sustragerea de la obligaţia privind plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.
Art. 112. - Reţinerea de către angajator de la salariaţi a contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor pentru şomaj şi nevirarea acestora în termen de 15 zile în conturile stabilite potrivit reglementărilor în vigoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.
va multumesc tuturor. Am mai mult de 12 luni lucrate efectiv . Probleme este ca am o intreprindere familiara impreuna cu fiul meu pentru care am platit impozit la stat. Sa inteleg ca din aceasta cauza nu voi putea obtine somajul?
Somaj administrator
dory1985
Buna ziua. Administrez si sunt asociat al unei firme. Sunt incadrata cu contract de munca din iunie 2007. Intrebarea mea este: POT BENEFICIA DE SOMAJ DACA ... (vezi toată discuția)