Va rog sa ma lumineze cineva: la nasterea copilului, eu (tatãl), deja redobîndisem cetățenia română (de aproximativ un an, în 2012-2013). Soția a redobîndit cetățenia în 2015, cînd copilul avea aproape un an(copilul e născut în 2014). Din primele zile după naștere am reușit să îi perfectez fără nici o problemă certificatul de naștere. Pașaportul i l-am perfectat în 2016, la fel fără nici o problemă. Întrebarea mea: la prelungirea pașaportului ne vom pomeni în situația în care copilul de fapt ,,nu are cetățenie", sau pot dormi liniștit. Mersi anticipat pentru orice infprmație
Fiind cetățean român prin nastere datorita faptului ca la nastere cel putin unul dintre părinți era cetățean român va avea statutul oricarui alt cetățean român. Asadar la prelungirea pașaportului nu va avea nevoie de un statut si formalități speciale.
Banuiesc ca aveti certificat de nastere romanesc pentru copil, deci este cetatean roman si puteti dormi linistit. Daca nu aveti erati obligat ca in termen de 6 luni de la nasterea copilului sa solicitati certificatul romanesc.
Desigur este românesc. Îmi făceam griji deoarece foarte multi basarabeni, care au redobîndit cetătenia, la momentul obtinerii acesteia, avînd copii minori, dar care nu au fost înscriși în dovada de cetățenie, în prezent se confruntă cu problema că nu pot prelungi termenul de valabilitate al pasaportului copilului. Este o lacună legislativă interpretată diferit de către ANC și Direcția Pașapoarte. Astfel te pomenesti că, copilul tău are și certificat de de naștere, și CNP, și pașaport, dar de fapt... nu e cetățean al României. Au mai fost discuții la acest subiect în forum, însă ceva ce mă vizează nu am găsit, sau poate nu am avut răbdarea pentru a studia toată informația :)