avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Valabilitate contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Valabilitate contract

Am incheiat in luna iunie un contract de vanzare-cumparare in care obiectul acestuia era ca societatea respectiva sa livreze o anumita cantitate de material lemnos. Durata contractului a fost pana la 30 iunie 2009. Pana la 30.06.2009 societatea a livrat numai 146 mc. Cand este considerat expirat contractul respectiv? Dupa data de 30 iunie clauzele contractului respectiv precum si actele aditionale la acesta mai sunt valabile, in vigoare? Daca societatea a livrat in luna iulie o alta cantitate de lemn se poate considera ca acea cantitate a facut obiectul respectivului contract? Mentionez ca lemnul livrat in iulie a avut alte dimensiuni si alt pret.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:47, 9 Septembrie 2009
Nerespectarea unui contract constituie un delict pentru partea in culpa. Daca dvs. considerati ca ati suferit un prejudiciu, atunci notificati partenerul contractual cu privire la pretentiile ce le aveti, il convocati la o conciliere si daca nu ajungeti la o intelegere amiabila puteti sa procedati la realizarea pretentiei pe calea unei actiuni in instanta. Totul depinde de modul in care este redactat contractul dvs, de intentia explicita de a dobandi o anumita cantitate, cu anumite caracteristici, pana la un termen limita. Ati mentionat ca s-au livrat 140 si ceva de mc, ce reprezinta asta din cantitate totala contractata: majoritatea cantitatii, o mica parte ? Care au fost motivele ce l-au impiedicat pe partener sa va livreze in termen samd.
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
valeriugreceanu a scris:

Nu a facut trimitere la vechiul contract. Am acceptat marfa chiar daca avea alte caracteristici si pret ( mai mic decat cel din vechiul contract) pentru ca intram in gol de productie.

In acest caz ar fi posibil sa fie vorba si de un nou contract, dar se poate discuta si despre executarea vechiului contract.Tind sa cred ca ar fi vorba de o modificare a contractului in ceea ce priveste calitatea marfii livrate din moment ce ati acceptat-o.Depinde insa de mai multi factori...

Daca urmeaza a va judeca pe acest aspect, doar in instanta, pe baza de probe, argumente juridice si de fapt se va putea stabili situatia juridica.

avocat Claudiu Lascoschi
~ Conținut șters la cerere ~
Nu exista elemente suficiente pt a intelege si califica exact situatia juridica dar puteti analiza si gandi cum ar fi de fapt situatia pe baza la ceea ce dvs stiti si noi nu.
Treaba cu semnarea contractului este si ea relativa si de aceea e foarte greu de spus cu exactitate.Dar practic cam asa s-ar vedea treaba de la noi de aici.:)

avocat Claudiu Lascoschi
BODEALEX a scris:

Un contract devine valabil in momentul in care este semnat de ambele parti contractante.
In continut Contractului trebuie stabilite clauze clare de incepere si terminare a livrarii ( aceasta mai ales la produse ce suporta modificari din cauza conditiilor atmosferice).
In cazul dvs , inteleg ca ati prevazut un termen limita 30.06.2009.
In textul Contractului se specifica c e anume se intampla dupa 30.06.2009 ???
Daca NU , atunci se poate considera contractul incheiat cu cantitatea livrata in cadrul limita , adica pana la 30.06.2009.
Dat fiind depasirea termenului de livrare , dvs aveti dreptul la despagubiri , intrucat "probabil" ati fost nevoiti sa va adresati altor firme pt cumpararea diferentei "neonorate"....

Un contract nu devine valabil in momentul semnnarii ci in momentul acordului de vointa. Deasewmenea acordul poate fi realizat cand partile sunt prezente sau partile sunt absente, caz in care acordul de vointa trebuie demonstrat. Fiind in materia dreptului comercial acordul, executarea contractului si alte elemente ale acestuia se poat proba si prin facturi, notificari, comenzi , corespondenta intre societati, etc...

Alte discuții în legătură

Nu stiu ce sa fac vyo-stefi vyo-stefi Am cumparat 150 de mc de lemne am primit o factura de 75 de mc pe firma sotului si o factura de 75 de mc pe firma mea. Eu si sotul la randul nostru am facut ... (vezi toată discuția)
Factura neconforma cu intelegerea dintre parti valexandra valexandra Buna ziua, Am urmatoarea situatie: am cumparat de la un client lemne de foc, ne-am intele la pret 110 ron cu TVA inclusiv. Ne-am dus am cantarit marfa, am ... (vezi toată discuția)
Tva maritica balan maritica balan am facturat in iunie cu 19 % si acum primesc marfa inapoi (retur ) ce tva defapt trebuie practicat acum in factura de retur ? va multumesc anticipat ! (vezi toată discuția)