avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Responsabili pagube datorate gropilor din asfalt
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Responsabili pagube datorate gropilor din asfalt

Buna ziua,
puteti sa-mi spuneti cine poate fi tras la raspundere pentru daunele sau accidentele datorate gropilor din strazile din Bucuresti? Primaria capitalei?
Caz concret: gropi in asfaltul din pasajul Unirii, care au provocat daune pe banda rulanta soferilor care au avut nesansa sa treaca pe acolo.
politia locala a zis ca nu e de competenta lor si ne-au "sfatuit" sa nu sunam la 112 intrucat nu este o urgenta si vom fi amendati.

Sunt si eu in situatia de mai sus, am semnalat aceasta situatie si la televiziune ([ link extern ] ).

As vrea sa trag un semnal de alarma si chiar sa initiez o actiune in justitie, impreuna cu ceilalti care au fost in aceasta situatie (am numerele de telefon ale altor pagubiti, in acelasi loc si in acelasi interval orar cu mine), pentru recuperarea daunelor.

Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face.

Multumesc,
Ionut
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2017
Ivico, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:55, 19 Ianuarie 2017
Art 128 -OUG 195
(1) Autoritatile administratiei publice locale au urmatoarele atributii:
a) iau masuri pentru mentinerea permanenta in stare tehnica buna a drumurilor pe care le administreaza, precum si pentru iluminarea corespunzatoare a acestora, conform legii;

Va puteti indrepta in instanta impotriva administratorului drumului.

Politistii locali nu prea isi cunosc atributiile.

ART. 7_legea 155/2010
În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are următoarele atribuţii:
f) acordă sprijin unităţilor/structurilor teritoriale ale Poliţiei Române în luarea măsurilor pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului;

Politia locala trebuia sa ia masuri si sa anunte administratorul drumului despre existenta gropii si riscul producerii accidentelor in pasaj.

In privinta anuntarii 112
Exemple de situaţii de urgenţă:

DISTRUGERI DE BUNURI

[ link extern ]
Daca aveti asigurare CASCO adresati-va societatii de asigurare pentru intocmirea dosarului de dauna si plata despagubirii. Societatea de asigurare are dreptul, nu obligatia, de a recupera cuantumul despagubirii platite de la administratorul drumului printr-o actiune in regres.
Daca nu aveti asigurare CASCO trebuie sa formulati si sa depuneti la Judecatoria sectorului in care se afla groapa cu pricina (nu la Judecatoria sectorului in care domiciliati) o actiune de "pretentii" impotriva administratorului drumului in care sa solicitati plata pagubei produse in urma starii necorespunzatoare a carosabilului. Timp de 2 ... 3 ani Unitatea Administrativa Municipiul Brasov a fost bombardata de actiuni depuse de societati de asigurare si de persoane fizice si a fost obligata sa plateasca sume mari cu titlu de despagubire, Problema gropilor din carosabil s-a rezolvat. Mai pot exista gropi doar pe strazile de la periferie pe care se circula rar.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acident rutier grav datorat unei gropi in carosabil Ionatan Ionatan Acidentul s-a datorat unei gropi cu adancimea de 1 metru si cu o diametru aproximativ tot de un metru. Aceasta groapa se afla banda de circulatie (in mijloc) ... (vezi toată discuția)
Despre politia locala codreanud codreanud In domeniul circulatiei pe drumurile publice, politia locala are urmatoarele atributii: a) asigura fluenta circulatiei pe drumurile publice din raza ... (vezi toată discuția)
Martor intr-un proces dintre o scietate de asigurari si o societate de stat care administreaza drumurile Ligia1 Ligia1 Buna ziua, Acum peste 2 ani am incheiat un contract CASCO de 4 ani in Pitesti. Anul trecut am gasit in cutia postala o citatie ca martor intr-un proces la ... (vezi toată discuția)