avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie piesa schimbata in garantia masinii
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie piesa schimbata in garantia masinii

Buna ziua,

Am schimbat o piesa la masina personala in ultima luna de garantie. Dupa 4 luni, am constatat ca piesa schimbata este defecta si am revenit la acelasi service. De aceasta data mi s-a cerut sa platesc piesa schimbata, consilierul explicandu-mi ca o piesa schimbata in garantia autovehiculului nu beneficiaza de garantia normala a piesei (24 de luni), ci de perioada ramasa din garantia autovehiculului. Intrebarea mea este daca practica lor este sustinuta de legislatie.
Cel mai recent răspuns: Gerula2006 , utilizator 08:59, 15 Martie 2024
Bună dimineața!
OUG 140 se referă la garanția oferită de vânzător, nu de producător. Bineînțeles ca, vânzătorul are dreptul de regres împotriva producătorului, însă răspunderea cu privire la garanție în raport cu consumatorul este doar a vânzătorului.
Revenind la speța dvs, cu tot respectul pentru ANPC, aceștia sunt într-o mare eroare, confundând garanția comercială cu garanția de conformitate.
Art. 2 pct. 12 explică ce înseamnă garanția comercială
Art. 15 alin. (2) va trimite la art. 12, unde la alin. (7) se spune foarte clar ca, in cazul în care neconformitatea este remediată prin înlocuire, pentru bunurile care înlocuiesc bunurile neconforme, termenele prevăzute la art. 9 încep să curgă de la data înlocuirii.
Mai pe scurt și pe înțelesul in special a ANPC: contractul de extindere a garanției se referă la garanția comercială, fără să aibă nici o legătură cu garanția piesei înlocuite. Solicitați ANPC să vă indice cadrul legal care îl disculpă pe vânzător în acordarea garanției de conformitate a piesei înlocuite.
Am întâlnit situații în care, la ambreiajele pentru cutiile manuale de viteze, garanția producătorului oferită de vânzător, era de 2 ani sau 5.000 km. Este posibil ca și ambreiajul pentru cutia de viteze automată să aibă aceeași garanție, dar acest lucru se vede în declarația de conformitate și garanție a produsului, pe care ANPC ar trebui să le ceară vânzătorului.
Cu alte cuvinte, orice contract care prevede o garanție comercială de orice fel și pe orice perioadă, nu poate limita sau exclude garanția de conformitate a unei piese înlocuite.
Succes și numai de bine!
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2024
Livius Laslau, Consilier juridic
Va multumesc mult inca odata! Chiar acum formulez o noua petitie catre ANPC in baza informatiilor primite de la dvs. Va voi informa cu aspectele ce le vor invoca! O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna dimineața!un prieten de al meu deține o mașină nouă ... Frank29 Frank29 Buna dimineața!un prieten de al meu deține o mașină nouă nu are nici un an și până acum s-au schimbat pe garanție , cutia de viteze , mocheta din ... (vezi toată discuția)
Garantie automobil mirafarm mirafarm Buna ziua, Vă scriu in ideea ca cineva ma poate indruma in rezolvarea urmatoarei probleme: In luna februarie 2012 am achizitionat un autoturism de teren in ... (vezi toată discuția)