avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca si demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca si demisie

Ma aflu in situatia urmatoare: salariat cu cim pe perioada determinata pana pe 1.11.2017 gasit alt loc de munca dar la care se doreste angajare imediat pe perioada nedeterminata. Cum pot rezolva problema stiind faptul ca de la actualul loc de munca am clauza de demisie in cim de 20 de zile lucratoare, ar fi o solutie sa nu ma mai prezint la serviciu urmand a mi se desface cim pe motive disciplinare si in acelasi timp sa ma prezint la noul loc de munca incheind un al 2 lea cim sau sa cer suspendarea cim de la vechiul loc de munca incheind un al 2 lea cim la nul loc de munca, sau ce alt varianta legala ar fi stiind faptul ca de la actualul loc de munca nu sunt de acord cu plecarea mea. Pot avea 2 cim i Unul suspendat si altul activ in acelasi timp ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:07, 22 Ianuarie 2017
1. O varianta ar fi solicitarea incetarii c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.

2. Daca mai sunteti in perioada de proba, o alta varianta, ar fi incetarea in baza art.31 alin.3 C.mun.

3. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, puteti incheia c.i.m. cu timp partial/norma intreaga cu un nou angajator chiar daca mai aveti incheiat un c.i.m. cu norma intreaga/timp partial ,iar acesta este suspendat.
Azi am inaintat demisia acceptata cu preaviz de 20 zile lucratoare adica pana pe 15 02 2017. Va rog sa-mi spuneti la cate zile de concediu aferent anului 2017 am dreptul si daca aceste zile si inca 3 zile aferente anului 2016 neefectuate le pot solicita in perioada de sfarsit de preaviz,(adica sa nu mai vin la munca fiind in concediu de odihna) angajatorul este obligat sa le acorde fizic sau poate sa mi le refuze si sa acorde doar banii pentru ele. Eu am nevoie de ele pentru a pute sa ma prezin la alt loc de munca mai repede.
1. Aveti dreptul la CO aferent perioadei cuprinse intre 01.01.2017 - 15.02.2017. Astfel:
- daca in c.i.m.aveti mentionate 20 de zile lucratoare de CO, inseamna ca pentru perioada lucrata beneficiati de
20 x 46 (numar zile din perioada lucrata) : 365 = 2,52 ... adica 3 zile lucratoare de CO

- daca in c.i.m.aveti mentionate 21 de zile lucratoare de CO, inseamna ca pentru perioada lucrata beneficiati de
21 x 46 (numar zile din perioada lucrata) : 365 = 2,64 ... adica 3 zile lucratoare de CO

2. Potrivit art.81 alin. (5) din Codul muncii , pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Asadar, zilele de concediu de odihna neefectuate pot sa fie efectuate in perioada de preaviz.

In caz contrar, la incetarea contractului individual de muncă acestea vor fi compensate in bani.
Multumesc de informatii dar acum ma confrunt cu urmatoarea situatie :
am depus cerere ptr efectuarea concediului de odihna cele 3 zile restante de anul trecut + 3 zile de anul acesta in interiorul perioadei de preaviz si angajatorul imi refuza dreptul de zile de stat acasa; spunand ca e de acord sa le plateasca la inchiderea contractului de munca. E legal acest lucru, incalca prevederile codului muncii fiind motiv de incetare preaviz din vina angajatorului?
Inca o problema In luna ianuarie am efectuate 24 ore suplimentare si doresc timp liber platit in luna februarie, angajatorul poate refuza si acordarea acestora, cu scuza ca le va plati dublu daca eu nu sunt de acord cu acest lucru, eu vreau ore libere?
Este corecta si abordarea angajatorului de a va compensa in bani zilele de CO neefectuate la incetarea c.i.m.

Potrivit art.146 alin.2 C.mun., angajatorul are obligatia sa va acorde concediul de odihna neefectuat pentru 2016 intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

Numai in situatia in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila , munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie VaduvaL VaduvaL Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca am avut contract pe perioada determinata pe 3 luni adica 03.06.2016-02.09.2016,iar pe 02.09.2016 am primit act aditional ... (vezi toată discuția)
Preaviz in concediu?? P-Sophie88 P-Sophie88 Buna ziua, de cate zile de concediu de odihna am drept daca imi dau demisia in luna septembrie sau octombrie? Nu am fost in concediu anul acesta si nu vrau sa ... (vezi toată discuția)
Numar zile concediu de odihna mincinosul mincinosul Buna seara, am 9 ani vechime in munca , si doresc sa aflu cite zile de concediu de odihna am dreptul in cazul in care relatiele mele de munca cu firma la care ... (vezi toată discuția)