avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca si demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca si demisie

Buna ziua,
Lucrez ca operator date. La interviu am discutat conditiile si salariul pe care le-am acceptat. Pentru ca lucram la o alta firma au asteptat sa termin perioada contractuala de preaviz. In momentul semnarii contractului m-au informat ca o sa am contractual salariu minim pe economie, diferenta pana la suma discutata la interviu o sa o iau "la negru". Am acceptat pentru ca nu aveam ce sa mai fac, terminasem colaborarea cu firma anterioara, si nu imi permiteam sa stau fara un loc de munca. O alta surpriza am avut in noiembrie cand am primit act aditional pe 2 ore. "La negru" salariul si orele lucrate zilnic (in medie 10 ore) fiind neschimbate. Acum firma la care am lucrat anterior mi-au facut o oferta sa ma intorc.
In contractul actual de munca am perioada de preaaviz de 20 zile lucratoare. In aditionalul semnat in noiembrie sunt specificate schimbari salariale si nr numarului zilnic de ore. Sa inteleg ca perioada de preaviz ramane de 20 de zile?
Ce se poate intampla daca nu vreau sa stau in preaviz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:20, 18 Ianuarie 2017
Daca aveti vreo dovada ca ati fost platita "la negru" ati putea merge la intimidare cu sesizarea ITM-ului si sa cereti incheierea c.i.m. prin acordul partilor.

Sau puteti demisiona cu art. 81 alin.(8) codul muncii
"Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca."

De ex. daca nu ati primit fisa postului sau angajatorul nu si-a indeplinit alte obligatii.
Nu am dovada ca am fost platita la negru.
Conditiile contractuale au fost indeplinite, dar eu am discutat cu totul alte conditii la interviu, conditii care nu sunt specificate in contract. Cel mai important important aspect care ma deranjeaza este faptul ca 7 luni contractul prevede salariu minim pe economie si 5 luni pe an am aditional pe 2 ore cu salariu minim pe economie raportat la 2 ore. Aceste informatii le-am primit numai in momentul semnarii CM, respectiv aditionalului. Eu cred ca trebuia aceste informatii sa le primesc cand am discutat contitiile de lucru, sa accept sau nu in cunostinta de cauza. Doarece nu mi-am permis sa stau o perioada acasa pana gasesc altceva (in dadusem demisia de la vechiul loc de munca special pentru acest job) am acceptat situatia.

Daca aditionalul nu prevede schimbari ale perioadei de preaviz inseamna ca in continuare se mentine la 20 de zile lucratoare conform CM?
Da. Dar perioada de preaviz se poate negocia cu angajatorul.
adinaiuliana a scris:

.... In aditionalul semnat in noiembrie sunt specificate schimbari salariale si nr numarului zilnic de ore. Sa inteleg ca perioada de preaviz ramane de 20 de zile?
Ce se poate intampla daca nu vreau sa stau in preaviz?



Perioada de preaviz a ramas neschimbata , in acest caz.

Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia madalinamadutza madalinamadutza buna seara! sunt angajata in functia de farmacist diriginte si vreau sa mi depun demisia din mai multe motive pe care patronii mei(ei nefiind de profesie) le ... (vezi toată discuția)
Litigiu munca - act aditional SWS SWS Buna ziua, Am un contract incheiat pe perioada nedeterminata (nu mai sunt in perioada de proba) si acum 2 saptamani am demisionat. Sunt in prezent in ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz. relli relli Ma confrunt cu o dilema. Stiu ca se poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu-si respecta obligatiile. Intrebarea mea este dupa cate zile intarziere ... (vezi toată discuția)