avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit - tichete cadou plus penalitãþi de ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit - tichete cadou plus penalitãþi de întârziere

Nu ştiu dacă am postat unde trebuie, dar voi formula întrebarea, poate mă ajută cineva.
Consiliul local al comunei în care se află şcoala la care sunt angajată a decis să acorde tichete cadou de Paşte şi de Crăciun. La un eveniment am primit chiar tichete, la celălalt am primit o sumă de bani care echivala valoarea acestora.
În urma unui control al curţii de conturi, primarul comunei a dat o decizie prin care să ni se reţină impozitul care nu s-a reţinut la momentul respectiv plus penalităţile datorate întârzierilor.
Întrebarea mea este dacă este normal ca şi penalităţile să fie reţinute tot din salariul nostru, al profesorilor, atâta vreme cât nu suntem noi responsabili de greşeala care s-a făcut ?
Vă mulţumesc !
Cel mai recent răspuns: lilidani , utilizator 17:51, 9 Septembrie 2009
Tichetele, fie ele de masa sau cadou, nu se impoziteaza! Acest lucru este reglementat prin Codul fical! Faptul ca vi s-au dat bani in loc de tichete este o mare ilegalitate facuta de autoritate publica locala. Nu este exclus ca primaria sa va fi acordat acele tichete cu incalcarea legii si atunci se schimba datele problemei!
Dvs le spuneti penalitati, codul de procedura le spune majorari , in fine , e vorba de forma ; pe fond, codul de procedura defineste :
Art. 119
Dispoziţii generale privind majorări de întârziere
(1) Pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată, se datorează după acest termen majorări de întârziere.
Nu Dvs, profesorii sinteti debitori, ci angajatorul , cum bine ati observat, ca urmare decizia primarului este atacabila .
Nici in varianta ca tichetele ar fi fost acordate pe vremea cind functiona impozitul pe venit global ( din pacate nu mai stiu exact pina cind a fost, parca pina in 2006 inclusiv... ) nu aveti de ce sa platiti majorari .
tudorioan a scris:

Tichetele, fie ele de masa sau cadou, nu se impoziteaza! Acest lucru este reglementat prin Codul fical! Faptul ca vi s-au dat bani in loc de tichete este o mare ilegalitate facuta de autoritate publica locala. Nu este exclus ca primaria sa va fi acordat acele tichete cu incalcarea legii si atunci se schimba datele problemei!


Tichetele de masa nu se impoziteaza ca salar in conditiile in care sunt acordate in limitele legii (egal cu nr de zile lucratore-delegatii-concediu de odihna).
Tichetele cadou pot fi acordate fara a fi impozitate in limita a 2% din valoarea ch cu salariile personalului ca si ch sociale (cu destinatiile art care le prevede 21 alin 3 lit c) si cadourile oferite copiilor minori cu ocazia pastelui, 1 iunie, Craciun si salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie in limita a 150 lei (cf art 55 alin 4 lit a).
Tot ceea ce se acorda in plus este nedeductibil la calculul impozitului pe profit sau se cumuleaza salariului si se impoziteaza (eu zic ca nu numai impozit se retine ci si toate contributiile) fiind considerata o plata altfel decit in bani. Fiind vorba de neplatitori de impozit pe profit, atunci cu siguranta se impoziteaza ca salar.
Daca sunt alte legi speciale care prevad posibilitatea de a acorda aceste tichete de catre institutiile publice, atunci, cu siguranta ca in acestea trebuie sa se prevada conditiile in care se pot acorda.
In ceea ce priveste majorariile sunt de acord cu ceea ce a mentionat Dna Staicu.
Vă mulţumesc pentru răspunsuri !
Îmi cer scuze pentru folosirea inadecvată a unor termeni (penalităţi vs. majorări), dar nu este domeniul la care să mă pricep. Tocmai de aceea mai am o rugăminte: puteţi să-mi spuneţi exact denumirea actelor normative la care aţi făcut referire ? (ex. codul de procedură... care? art.119; art. 55... din ce ?)
Mulţumesc încă o dată !
nu aveti de ce cere scuze , am facut precizarea doar pentru buna ordine si atit .

art 119 e codul de procedura fiscala , uitati aici un link :
[ link extern ]

art 55 e din codul fiscal, legea 571 modificata .... uitati si aici un link :
[ link extern ]

daca nu va descurcati , spuneti si postam textul care va intereseaza
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Tichete cadou SZABO PARASCHIVA SZABO PARASCHIVA DACA AM ANGAJATI NUMAI BARBATI, FARA COPII, POT SA LE ACORD TICHETE CADOU DE PASTE (vezi toată discuția)
Tichete cadou pentru toti salariatii zzenovia zzenovia LA MULTI ANI tuturor! Ajutati-ma, va rog . Unitatea noastra a acordat tichete cadou ( 20 buc.= 200 lei valoare/salariat) in luna decembrie 2008.Tichetele ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou VLADUTZA07 VLADUTZA07 Tichetele cadou acordate angajatilor cu ocazia Craciunului sunt deductibile? (vezi toată discuția)