avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 18/1991-mostenitori si iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 18/1991-mostenitori si iesire din indiviziune

In baza legii 18/1991, se reconstituie dreptul de propietate al unui proprietar, asupra unei suprafete de teren agricol. La data intrarii in vigoare a legii, propietarul era decedat, astfel ca titlul se emite pe seama celor 6 mostenitori in viata .
Daca unul dintre acesti coindivizari, decedeaza, la mostenire asupra cotei indivize vin copii impreuna cu sotul/sotia sau numai copii si care este temeiul legal in cazul in care vin numai copii.
Unul dintre acesti coindivizari, ca urmare a varstei si unor accidente vasculare are tulburari de comportament, cu pierderi de memorie etc.
In ce conditii ar putea sa se obtina o procura pentru a-l reprezenta intr-o iesire din acea indiviziune?
Am auzit ca in chestiuni imobiliare, este obligatorie expertizarea m-l a persoanelor in varsta care vand , doneaza bunuri imobiliare, etc.
Este adevarat, care este temeiul legal?
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 22:33, 7 Septembrie 2009
La succesiunea coindivizarului decedat vin toti mostenirotii legali, ca la orice alta succesiune obisnuita. In ce priveste reprezentarea coindivizarului cu probleme de sanatate, se poate incerca numirea unui curator de catre autoritatea tutelara, in baza art. 152 din Codul Familiei (cu conditia ca discernamantul sa nu-i fie afectat). Daca respectiva persoana nu mai are discernamant, trebuie pusa sub interdictie (pana la rezolvarea cererii de catre instanta judecatoreasca, autoritatea tutelara va numi, de asemenea, un curator, in baza art. 146 codul familiei, care il va putea reprezenta si la iesirea din indiviziune).
Am studiat si m-am lamurit.
Cotele legale de mostenire
- ¼ din mostenire, daca sotul vine in concurs cu clasa I de mostenitori (adica, descendetii defunctului)
- 1/3 din mostenire, daca vine la mostenire alaturi de ascendentii privilegiati (parintii defunctului) si de colateralii privilegiati (frati, surori), indiferent de numarul lor
- ½ din mostenire, daca vine in concurs fie numai alaturi de ascendentii privilegiati, fie numai alaturi de colateralii privilegiati
- ¾ daca vine in concurs cu clasa a III-a sau cu clasa a IV-a de mostenitori, indiferent de numarul lor
- daca vine singur la mostenire, sotul supravietuitor va primi toata masa succesorala.
In legea nr.36/1995, legea notarilor publici se prevede:
Art. 59. - Cand notarul public are indoieli cu privire la deplinatatea facultatilor mintale ale vreuneia dintre parti, procedeaza la autentificare numai daca un medic specialist atesta in scris ca partea poate sa-si exprime in mod valabil consimtamantul in momentul incheierii actului.
chiar si daca notarul nu solicita, insa exista unele dubii se poate face un astfel de atest pentru a evita unele discutii ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)
Despre succesiune faraon faraon suntem 5 frati in viata ,iar o alta sora doar ce a decedat.nu are copii si nici sot.avea un apartament proprietate personala.ce trebuie sa facem acum? (vezi toată discuția)
Mostenitori legali monalisa16 monalisa16 Pot fi mostenitori legali descendentii(copiii) unui mostenitor colateral ordinar (var primar cu defunctul,gradul patru) in conditiile in care si acesta e ... (vezi toată discuția)