avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inchiriere teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inchiriere teren

Am inchiriat 2500mp din o suprafata de 5000 mp la o socitate comerciala pentru activitati industriale si pe care s-a construit o instalatie si un drum de acces la instalatie . Contractul se face pe un an si se reface la expirarea termenului de un an . Ultimul contract a expirat pe data de 31 august 2016 si din unele motive independente de mine nu s-a mai reanoit contractul .
Intrebare : AM DREPTUL SA FAC UZ DE DREPTUL DE PROPIETATE SI SA BLOCHEZ DRUMUL DE ACCES LA INSTALATIA RESPECTIVA ?
Cel mai recent răspuns: emilianconstantin , utilizator 10:23, 24 Ianuarie 2017
Daca sunteti proprietar pe intreg terenul, atunci in baza -noul-cod-civil/art-559-intinderea dreptulu de proprietate asupra terenurilor continutul intinderea si stingerea dreptului de proprietate privata dispozitii generaleart. Art. 559 din noul C. P. Civ.

Întinderea dreptului de proprietate asupra terenurilor
- (1) Proprietatea terenului se întinde şi asupra subsolului şi a spaţiului de deasupra terenului, cu respectarea limitelor legale.
- (2) Proprietarul poate face, deasupra şi în subsolul terenului, toate construcţiile, plantaţiile şi lucrările pe care le găseşte de cuviinţă, în afară de excepţiile stabilite de lege, şi poate trage din ele toate foloasele pe care acestea le-ar produce. El este ţinut să respecte, în condiţiile şi în limitele determinate de lege, drepturile terţilor asupra resurselor minerale ale subsolului, izvoarelor şi apelor subterane, lucrărilor şi instalaţiilor subterane şi altora asemenea.
- (3) Apele de suprafaţă şi albiile acestora aparţin proprietarului terenului pe care se formează sau curg, în condiţiile prevăzute de lege. Proprietarul unui teren are, de asemenea, dreptul de a apropria şi de a utiliza, în condiţiile legii, apa izvoarelor şi a lacurilor aflate pe terenul respectiv, apa freatică, precum şi apele pluviale.

În conformitate cu prevederile art. 1777 din NCC, locaţiunea este contractul prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părţi, numite locatar, folosinţa unui bun, în schimbul unui preţ, denumit chirie.
Cu alte cuvinte, plecând de la definiţia locaţiunii, stim ca arendarea are drept obiect exploatarea pe o durată determinată a bunurilor agricole, contra unui preţ stabilit prin contractul încheiat (contractul de arendare) între proprietarul bunurilor agricole, pe de o parte, în calitate de arendator, şi locatar, pe de altă parte, în calitate de arendaş.
Arendaşul poate schimba categoria de folosinţă a terenului arendat numai cu acordul prealabil dat în scris de către proprietar şi cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare.
Ori , acea constructie, instalatie si drumul de acces trebuiau facute doar cu acordul dumneavoastra.
Arendasul daca are documentele legale care atesta proprietatea constructiei sunteti obligat sa ii dati dreptul de superficie asupra terenului de sub constructie si servitute de trecere catre acea proprietate.
Totul depinde de acordul proprietarului terenului.
Instalatia s-a facut cu acordul meu in baza contractului de inchiriere valabil un an si cu conditia de reinoire a contractului la expirarea termenului . Deci precizez ca este un contract de INCHIRIERE si nu un contract de arendare. Deasemenea mentionez ca ; chiriasul are in proprietate instalatia . PROBLEMA MEA ESTE ca societatea respectiva nu a mai reinoit contractul expirat si drept urmare nu mi-a platit chiria , care trebuia achitata din luna septembrie 2016 si atunci ce drept mai are sa patrunda pe terenul pentru care nu mi-a platit chiria .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de propietate dana211 dana211 Buna seara ! in urma cu cativa ani am cob=nstruit o casa pe terenul parintilor .terenul si casa sunt trecute in rol pe numele meu la primarie .Cum pot scoate ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! sunt într-un litigiu cu cumnatul meu privind dreptul ... constantin.paraciuc@yahoo.com constantin.paraciuc@yahoo.com Bună ziua! Sunt într-un litigiu cu cumnatul meu privind dreptul de folosință a unei pivnițe. Aceasta este construită în anul 1921, an de construcție ... (vezi toată discuția)
Taxare servitute luticus luticus Un vecin si-a construit o anexa cu zidul pe hotar si 60 cm streasana deasupra terenului meu unde se scurge si apa de ploaie dar ma rau e faptul ca intre ... (vezi toată discuția)