avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, certificat de nastere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, certificat de nastere minor

Buna ziua.am divortat la notar in bucuresti anul trecut.In timpul casatoriei Am dat nastere unui baietel in anul 2009 in spania copilul nu are tata biologic a venit accidental ....dar a luat numele sotului in 2011 l-am dus in romania am incercat pe toate caile eliberarea certificatului de nastere romanesc dar in tot momentul mi-a fost ceruta hotararea de divort.am divortat la notar de comun acord .problema este ca nu am stiut ca in divort trebiua inclus si baietelul si negat de catre fostul sot .ce pot sa fac acum dupa toate acestea copilul are deja 7 ani si nu este primit la scoala nu are medic si nici nu il pot lua cu mine in spania .va rog din suflet ajutatima!!!!
atat ambasada cat si primaria comunei de unde aoartin refuza sa imi elibereze certificatul de nastere romanesc deoarece copilul este nascut in timpul casatoriei cu fostul sot.Eu am de la registo civil o sentinta judecatoreasca precum ca nu exista posibilitatea ca acel sot sa fie tatal copilului.dar nu se ia in considerare in romania.Eu aici in Spania la registru civil i-am schimbat numele pe certificatul de nastere spaniol se numeste acum ca mine dar in romania nu mi se accepta imi spun ca am divortat gresit ca trebuoa sa divortez la judecatorie si mu la notar si sa includ acest copil in divort pentru ca fostul sot sa il nege.eu nu am stiut lucrul acesta.
In aceasta situatie exista doua posibilitati pe care le-ati avea la-ndemana, cu toate că oricare dintre acestea doua implica o acțiune în instanțele din Romania, si ar fi bine sa angajati un avocat, pentru oricare dintre cele doua procese.

POSIBILITATEA NR. 1. Sa faceti o actiune de recunoastere a hotararii straine, respectiv a sentintei judecatoresti din Spania in care s-a hotărât că fostul sot al dvs. nu este tatal copilului nascut in timpul casatoriei (ati scris mai sus despre aceasta sentinta judecatoreasca).
Sentinta spaniolă trebuie sa fie definitivă (poate scrie in cuprinsul ei ca este definitiva, poate s-a aplicat o stampila pentru “definitiva”), verificați dvs.
Sentinta spaniola, certificatul de nastere al copilului si orice alte acte in limba spaniola mai dețineți in legatură cu această problema, trebuie sa le duceți la un traducator autorizat.
Actiunea se introduce la Tribunalul din aria dvs. de domiciliu (judetul in care aveti domiciliul in Romania)

POSIBILITATEA NR. 2 - Actiune in contestarea filiației față de tatăl din căsătorie, in temeiul art. 434 din Codul civil, care prevede: "Orice persoană interesată poate cere, oricând, instanţei să constate că nu sunt întrunite condiţiile pentru ca prezumţia de paternitate să se aplice unui copil înregistrat în actele de stare civilă ca fiind născut din căsătorie."

În opinia mea, aceasta actiune ar putea fi respinsa ca inadmisibilă, intrucat in certificatul de nastere al copilului nu este trecut nicio o persoana la “tată” (fiind “liniuță” in certificatul de nastere).
Dar dacă instituțiile din România, care refuză eliberarea certificatului de nastere românesc, au refuzat în temeiul prezumției de paternitate al soțului din timpul căsătoriei, atunci puteți încerca sa introduceti această actiune civilă.
Ar fi bine ca instituțiile care au refuzat emiterea certificatului de nastere, sa va dea in scris acel refuz (poate ca aveti acest refuz in scris), pentru ca judecătorul român sa inteleaga de ce ați inițiat această actiune.
Actiunea se introduce la Judecătoria din zona dvs. de domiciliu.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2017
Rodica Simu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie în spania 631936597 631936597 Buna seara sunt divorţata de 8 ani si má aflu în situaţie de a má recástori în spania Am furnizat oficiului civil în spania o serie de documente prin ... (vezi toată discuția)
Casatoria intre un cetatean roman si unu cetatean grec ce acte sunt necesare si care este valabilitatea acestor acte? sylvye sylvye Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati daca puteti sa imi explicati ce acte sunt necesare pentru casatoria intre un cetatean roman si unul grec? Casatoria ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea procurii...in cazul acordului tatalui de a parasi(mama)romania cu minorul ana s ana s daca tatal face procura sa pot parasi spania cu minorul pt a merge in romania, cat timp e valabila(s-ar putea sa nu plec in perioada asta). apoi,,,pt a ma ... (vezi toată discuția)