avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce cod penal se aplica ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce cod penal se aplica ?

Buna ziua !

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns:

Dosar penal - pus pe rol in anul 2012.
Faptele au fost comise de inculpat in anii 2003-2008
si au fost constatate in anul 2009.

Daca acum se judeca penal acea persoana,
ce Cod penal i se aplica ?
Ce pedepse, din ce Cod penal ?
Codul penal de la data savarsirii faptei,
de la data constatarii faptei,
cand a inceput sa se judece dosarul penal sau
care este acum in vigoare ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 08:57, 27 Ianuarie 2017
Potrivit art. 5 Cod penal, în cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă.
Curtea Constitutionala s-a pronuntat Decizia nr. 265 din data de 6 mai 2014 potrivit careia a constatat că dispoziţiile art. 5 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile.
In considerentele acestei decizii, Curtea Constitutionala a statutat ca ”Determinarea caracterului «mai favorabil» are in vedere o serie de elemente, cum ar fi: cuantumul sau continutul pedepselor, conditiile de incriminare, cauzele care exclud sau inlatura responsabilitatea, influenta circumstantelor atenuante sau agravante, normele privitoare la participare, tentativa, recidiva etc. Asa fiind, criteriile de determinare a legii penale mai favorabile au in vedere atat conditiile de incriminare si de tragere la raspundere penala, cat si conditiile referitoare la pedeapsa. Cu privire la aceasta din urma pot exista deosebiri de natura (o lege prevede ca pedeapsa principala amenda, iar alta inchisoarea), dar si deosebiri de grad sau cuantum privitoare la limitele de pedeapsa si, evident, la modalitatea stabilirii acestora in mod concret.”
Vă mulţumesc din tot sufletul pentru ajutor !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare incadrare Lucinescu Lucinescu Buna ziua, daca s-a admis schimbarea incadrarii, din infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală prev. de art. 48 C.p. rap. la art. 9 alin. 1 lit. c, ... (vezi toată discuția)
Jurisprudenta pe legea penala mai favorabila cu privire la art.244 ncp verso a art. 215 vechiul cod penal CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Buna seara, M-ar interesa daca aveti jurisprudenta cu aplicarea legii penale mai favorabile in caz de inselaciune cu referire la art 244 NCP verso art. 215 ... (vezi toată discuția)
Intreruperea cursului prescriptiei vodzila57 vodzila57 Buna dimineata, Conform Deciziei curtii constitutionale 1092/18.12.2012 si deciziei ICCJ nr.2/2014, prescriptia reprezinta o institutie complet autonoma ... (vezi toată discuția)