avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie proprietari fara angajati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie proprietari fara angajati

Buna ziua.
Sunt presedintele unei asociatii de proprietari care cuprinde un singur imobil / bloc.
Avem o firma care ne administreaza spatiile comune si care ne emite facturi individuale lunare pentru serviciile prestate (curatenie casa scarii, iluminat stradal, irigat spatii verzi etc.), in baza unor contracte individuale, semnate de fiecare proprietar cu mult timp inainte de infiintarea asociatiei.
De la infiintare, am trecut contorul de energie electrica de pe casa scarii pe numele asociatiei (pana atunci era pe numele dezvoltatorului, care o trimitea catre firma respectiva, care la randul ei o repartiza pe facturile individuale). Ca urmare, lunar, vine o factura in valoarea de circa 20 ron.
Am semnat in numele asociatiei un contract de mandat, pentru ca firma care ne administreaza spatiile comune sa ne plateasca factura de curent electric de pe casa scarii, iar ulterior aceasta sa o repartizeze pe facturile individuale ale proprietarilor (in baza contractelor individuale mentionate anterior).
Intrebarea mea este urmatoarea: pentru ca Enel emite o factura pe numele asociatiei, am obligativitatea depunerii unor documente (declaratii lunare, bilant / balanta etc.) la administratia financiara sau nu ?
Mentionez ca asociatia nu are angajati.

In momentul ridicarii CUI al asociatiei de la Adm Financiara, am intrebat acest lucru, explicand cum vine treaba cu factura de pe casa scarii si cu faptul ca asociatia, desi exista, nu functioneaza de facto (totul derulandu-se in baza contractelor individuale ale membrilor cu firma prestatoare de servicii). Mi-au raspuns (dar nu am document scris) ca daca nu am angajati, nu am ce sa depun la ei.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2017
tomandspike2001, utilizator
Cel mai recent răspuns: tomandspike2001 , utilizator 14:33, 27 Ianuarie 2017
Primiti indemnizatie in calitate de presedinte sau va desfasurati activitatea pro bono?
Nu primesc nici un fel de indemnizatie, e o munca benevola.
Practic, in afara de factura aceea care vine pe numele asociatiei si care este platita de firma prestatoare de servicii (suma pe care si-o recupereaza apoi in baza contractelor individuale de la fiecare membru), asociatia nu exista.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2017
tomandspike2001, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi ale asociatiei de proprietari Amariei Alin dumitru Amariei Alin dumitru Sunt persoana juridica si detin un spatiu comercial la parterul unui bloc de locuinte (mentionez ca este spatiu comercial din constructie, cu intrare separata ... (vezi toată discuția)
Daca o persoana pleaca in strainatate mai plateste salariu pentru servicii catre asociatie? tiberius2019 tiberius2019 Buna ziua, Avem un caz al unui proprietar plecat in strainatate. La Asociatia de Proprietari, fiecare proprietar plateste cheltuielile pentru consumul de apa ... (vezi toată discuția)
Societatea care administrează asociatia de proprietari are comisia ... ScaraB ScaraB Societatea care administrează asociatia de proprietari are comisia de cenzori in house, proprie. Din păcate, nu se plătesc ratele, lunar, unei firme care a ... (vezi toată discuția)