avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere din cauza mea dar fără preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere din cauza mea dar fără preaviz

Bună ziua. Am avut o neînțelegere la locul de munca și am fost concediată strict din cauza mea. Pe scurt, am dat niște bani din mana fără chitanță sau factura,iar șeful a hotarat sa mă concedieze insa fără preaviz sau măcar sa îmi spună verbal. A venit la locul unde îmi desfășurăm activitatea de vânzătoare, a " șters " cu mine pe jos verbal, și a hotărât sa nu mai vin la munca.
Întrebarea mea este dacă are dreptul de a mă concedia fără preaviz, cu toate ca eu am fost cea vinovata și am greșit la locul de munca.
Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:14, 7 Martie 2017
Nu aveti dreptul la preaviz daca concedierea intervine ca urmare a unei abateri disciplinare grave.

Cu toate acestea, sanctiunea concedierii pentru acest motiv nu poate interveni fara o cercetare disciplinara prealabila, care presupune o anumita procedura de urmat.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2017
Ana-Maria Pînzaru, Avocat
Roxana Sas a scris:

...
Întrebarea mea este dacă are dreptul de a mă concedia fără preaviz, cu toate ca eu am fost cea vinovata și am greșit la locul de munca.
Va mulțumesc.


1. Are dreptul sa dispuna concedierea dvs fara preaviz ,dar numai in situatia in care s-a aplicat cea mai drastica sanctiune prevazuta de legislatia muncii : desfacerea disciplinara a c.i.m.

Acest lucru este posibil numai dupa o cercetare disciplinara prealabila a dvs.

Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

2. Daca vorbim despre o "concediere verbala".

Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată/determinata, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ce înseamnă desfacerea disciplinara a c.i. m. ??
"Desfacerea contractului de munca constituie o masura extrema, la care angajatorul va recurge numai atunci cand, prin gravitatea si urmarile abaterilor disciplinare, mentinerea salariatului a devenit imposibila, periclitand bunul mers al unitatii si ordinea interioara existent."
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere kappaaa kappaaa Buna seara. Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat. Prietena mea cea mai buna a fost sunata de la firma la care lucreaza ca de maine nu va mai lucra, fara nici ... (vezi toată discuția)
Am fost concediat prin sms pentru că m-am certat cu o colegă. este legal ce mi se întâmplă? Costel r Costel r Mi sa transmis prin sms de patronul firmei unde lucrez, că sunt concediat motivul fiind o ceartă cu o colegă. Dati-mi un sfat va rog. (vezi toată discuția)
Dat afara de la locul de munca! bbyRo bbyRo Va salut. In data de 04 12 2015 am fost sunat de catre administratorul(boss-ul) firmei unde lucrez sa imi zica sa merg in cealalta locatie(sunt 2)sa-mi ... (vezi toată discuția)