avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Buna seara. Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat. Prietena mea cea mai buna a fost sunata de la firma la care lucreaza ca de maine nu va mai lucra, fara nici o explicatie, fara sa fi facut ceva gresit si nici nu i s a dat preavizul de 20 de zile care este precizat in contract. Ea ar dori sa primeasca macar banii pe acele 20 de zile. Cum as putea sa o ajut.
Ps:firma nu este tocmai serioasa din mai multe puncte de vedere.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:29, 7 Aprilie 2017
1. Are dreptul sa dispuna concedierea fara preaviz ,dar numai in situatia in care s-a aplicat cea mai drastica sanctiune prevazuta de legislatia muncii : desfacerea disciplinara a c.i.m.

Acest lucru este posibil numai dupa o cercetare disciplinara prealabila a salariatului respectiv

Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

2. Daca vorbim despre o "concediere verbala".

Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată/determinata, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

3. Prietena dvs sa solicite angajatorului sa i se comunice deciza de incetare a c.i.m.. Dupa primirea acesteia o poate contesta in instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere din cauza mea dar fără preaviz Roxana Sas Roxana Sas Bună ziua. Am avut o neînțelegere la locul de munca și am fost concediată strict din cauza mea. Pe scurt, am dat niște bani din mana fără chitanță ... (vezi toată discuția)
Am fost concediat prin sms pentru că m-am certat cu o colegă. este legal ce mi se întâmplă? Costel r Costel r Mi sa transmis prin sms de patronul firmei unde lucrez, că sunt concediat motivul fiind o ceartă cu o colegă. Dati-mi un sfat va rog. (vezi toată discuția)
Dat afara de la locul de munca! bbyRo bbyRo Va salut. In data de 04 12 2015 am fost sunat de catre administratorul(boss-ul) firmei unde lucrez sa imi zica sa merg in cealalta locatie(sunt 2)sa-mi ... (vezi toată discuția)