avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... alocație copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

alocație copil

Bună ziua. Fiul meu împlinește 18 ani în februarie. Este în clasa a XI a, așa că va mai fi elev înca un an de acum înainte. Va mai beneficia de alocația de stat pentru copii? Dacă da, alocația o va primi automat sau va trebui să duc ceva dovadă, sau adeverință pe undeva? Ca părinte trebuie să fac ceva pentru copilul meu , să poată beneficia de alocație în continuare? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Sabinabuzau , utilizator 15:17, 30 Ianuarie 2017
Legea nr.61/1993
art.1
.....
(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
.....

art.4
....
(5) Pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3), plata alocaţiei de stat se face direct acestora, pe bază de cerere. Procedura de plată se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993
art.4
....
(3) În aplicarea art. 1 alin. (3) din Legea nr. 61/1993, tinerii beneficiază de alocaţie de stat pentru copii în situaţia în care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional fără întrerupere, cu excepţia prevăzută la alin. (2).

(4) Cererea prevăzută la alin. (1) lit. b) se depune la unităţile de învăţământ şi este însoţită de copia actului de identitate şi de adeverinţa eliberată de unitatea de învăţământ, prin care se atestă faptul că urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, că acestea sunt continuate fără întrerupere şi că nu repetă anul şcolar. În situaţia în care anul şcolar se repetă din motive medicale, cererea va fi însoţită şi de copia certificatului medical sau a altui document medical care atestă această situaţie.
Buna ziua,
Fiul dvs. trebuie sa facă o cerere scrisa in acest sens si sa o depuna la sediul agentiei locale de plati sociale, impreuna cu: o adeverinta de la scoala care sa ateste inscrierea elevului in anul scolar in curs, o copie dupa actul de identitate si declaratia parintelui care a fost titularul alocatiei până în acel moment.
Elevul major va beneficia de alocatia de stat pe numele lui, până in luna iunie a anului in care termina clasa a XII-a.
Alocaţia se suspendă pe timpul vacanţei de vară pentru elevii majori.
Prevederea din Legea 61/1993 referitoare la suspendarea platii alocatiei de stat pe pe perioada vacanţei şcolare de vară a fost eliminata prin respingerea OUG nr. 16 din 27 februarie 2008, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 158 din 29 februarie 2008 de către Legea nr. 175 din 10 octombrie 2008, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 710 din 20 octombrie 2008.
Mulțumesc mult pentru lămuriri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatii elevi peste 18 ani invatamant special LTSEcaterina LTSEcaterina Elevii peste 18 ani care urmeaza cursurile invatamantului liceal special beneficiaza de alocatie in conditiile in care orientarea catre invatamantul special se ... (vezi toată discuția)
Alocatie de stat Cristina/68 Cristina/68 Fiul meu a implinit 19 ani in septembrie 2018 si este elev in clasa a XII-a(nu repeta anul)...Luna aceasta inca nu a primit alocatia....as vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)